Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


18 nov 2008

'Eerste hulp bij een huisverbod' krijgt MOVISIE Methodiekprijs

De methodiek `Eerste hulp bij een huisverbod, 10-daagse crisishulpverlening bij (dreigend) huiselijk geweld' is de winnaar van de MOVISIE Methodiekprijs 2008. De MOVISIE Methodiekprijs voor huiselijk en seksueel geweld is een jaarlijkse prijs voor in het werkveld ontwikkelde innovatieve werkmethoden.

De door het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen ontwikkelde methodiek biedt handvatten en een stappenplan om professionals te ondersteunen bij de uitvoering van de nieuwe Wet tijdelijk huisverbod. Kern ervan is intensieve begeleiding van alle gezinsleden in de tien dagen die volgen op het opleggen van het huisverbod. Daarbij gaat het om crisisinterventie: eerste opvang en begeleiding van pleger, slachtoffer en eventuele kinderen. Elk gezinslid krijgt zijn of haar eigen hulpverlener.

Wet tijdelijk huisverbod
De Wet tijdelijk huisverbod treedt in werking per 1 januari 2009 en geeft politie, justitie én hulpverlening de mogelijkheid om direct in actie te komen op het moment dat een huisverbod wordt opgelegd. Zij kunnen dan proberen om het hele gezin op het goede spoor te zetten.

Minister Rouvoet (Jeugd & Gezin) en staatssecretaris Bussemaker (VWS) maakten op het congres van Movisie op 17 november bekend dat zij beiden 5000 euro bijdragen aan het project. Het crisisinterventieprogramma uit Groningen beschouwen beide bewindslieden als een mooi voorbeeld goede samenwerking en samenhang in het voorkomen van huiselijk geweld en het organiseren van goede hulp en veilige opvang.

MOVISIE Methodiekprijs
De MOVISIE Methodiekprijs voor huiselijk en seksueel geweld is een jaarlijkse prijs voor in het werkveld ontwikkelde innovatieve werkmethoden. De prijs bestaat uit een oorkonde, sculptuur en publicatie van de bekroonde methodiek. Ook wordt er een scholingsaanbod ontwikkeld voor professionals die zich de methodiek eigen willen maken