Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


18 nov 2008

Beter beeld van geweld tegen homo's

Bij de politie zijn er in de eerste helft van 2008 ruim 1500 geweldsincidenten met discriminatie als motief bekend geworden. In 150 gevallen ging het om geweld tegen homoseksuelen. Dit blijkt uit de rapportage over homofoob geweld die de ministers Ter Horst (BZK) en Hirsch Ballin (Justitie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Het meest voorkomende geweld is verbaal of schriftelijk van aard (33 procent). Daarbij kan gedacht worden aan scheldpartijen, kwetsende briefjes of berichten op internet. In 28 procent van de gevallen was er sprake van fysiek geweld, 23 procent betrof bedreiging of intimidatie en 11 procent betrof vernieling of bekladding van auto's of huizen.

De rapportage is opgesteld door het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit van de politie op basis van gegevens van de 25 regionale politiekorpsen en de spoorwegpolitie van het KLPD.

Uniforme registratie discriminatoire incidenten Het is voor het eerst dat alle politiekorpsen incidenten met discriminatie als motief op dezelfde manier registreren. Ook voor het eerst zijn gevallen van homogeweld apart geregistreerd. Het percentage homogeweld blijkt veel hoger te zijn dan in andere onderzoeken. Door de verbeterde registratie kan de politie ook beter optreden tegen homogeweld.

In alle politieregio's is een goed regionaal discriminatieoverleg van de grond gekomen. Daarin worden alle zaken besproken die bij de politie en bij de anti-discriminatiebureaus zijn binnengekomen. Bij de anti-discriminatiebureaus kwamen in de eerste helft van dit jaar 94 meldingen van homogeweld binnen. Slechts 27 daarvan waren ook bekend bij de politie.