"Vrouwen zelf aan zet om hun werk-wensen te realiseren"

18/11/2008 14:34

Taskforce DeeltijdPlus

Taskforce DeeltijdPlus vraagt deelnemers werkconferentie in actie te komen

"Vrouwen zelf aan zet om hun werk-wensen te realiseren"

Promoot financiële zelfstandigheid onder het mom dat het lekker is je eigen geld te verdienen, een APK voor balansbehoud om te voorkomen dat vrouwen uitvallen, zelfroosteren, 'do the job-contracten' in plaats van aanwezigheidscontracten, breng deeltijders binnen een bedrijf met elkaar in contact en laat rolmodellen zien binnen en buiten organisaties. Dit zijn enkele actiepunten waar deelnemers aan de werkconferentie van de Taskforce DeeltijdPlus zich aan committeren. Vrijdag 14 november 2008 werd hen in Noordwijk gevraagd wat ze zelf gaan doen om te zorgen dat vrouwen meer uren willen en kunnen werken.

Het is in Nederland vanzelfsprekend dat vrouwen in deeltijd werken. Dat stelt onderzoeker Wil Portegijs van het Sociaal en Cultureel Planbureau tijdens de werkconferentie. "Vrouwen die geen kinderen thuis hebben, werken bijna even vaak in deeltijd als vrouwen met kinderen." Uit het onderzoek blijkt dat de traditionele taak-verdeling nog altijd sterk verankerd is in Nederland. Portegijs is verrast. "De man is nog steeds verantwoordelijk voor het inkomen, de vrouw voor de taken thuis. Werk-gevers en partners vinden het heel gewoon dat vrouwen in deeltijd werken. Deeltijd past ons. Sterker nog, de hele samenleving leunt erop." Uit haar onderzoek blijkt dat vrouwen méér uren willen werken. Wat is daarvoor nodig? Portegijs: "Vrouwen gaan meer werken als de werktijden beter kunnen worden afgestemd op privé, als het werk leuker is en als het in hun bedrijf mogelijk is." Opvallend: een huishoudelijk hulp, een partner die minder gaat werken of gratis kinderopvang hebben hier nauwelijks invloed op.

Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus, ziet een belangrijke taak voor vrouwen zelf om werk te maken van hun wens om meer uren te werken. "Toon je kracht, laat los en heb lef", is haar dringende oproep. "Ik ben blij dat we vandaag onze krachten kunnen bundelen. Laten we met elkaar de cultuur op het gebied van vrouwen en werk veranderen." Pia Dijkstra benadrukt nog eens dat de Taskforce DeeltijdPlus er niet op uit is om alle vrouwen fulltime aan het werk te krijgen. "Uit het SCP-onderzoek blijkt dat vrouwen vijf uur per week meer willen werken. Omgerekend kan daarmee een half miljoen voltijdbanen worden ingevuld. Dat is een enorm arbeidspotentieel waar we als samenleving gebruik van moeten maken. Werkgevers, de overheid en het thuisfront moeten daaraan meewerken. Maar vrouwen moeten ook zelf aan de slag gaan.

Tijdens de werkconferentie gaven ruim vijftig mensen van allerlei organisaties aan wat zij nu al doen of op korte termijn gaan ondernemen om te zorgen dat vrouwen meer kunnen en willen werken. De Taskforce DeeltijdPlus is zeer tevreden met de uitkomsten. Pia Dijkstra: "Laten we aan de slag gaan en volgend jaar weer bij elkaar komen en elkaar laten zien wat er is bereikt."

Taskforce

De Taskforce DeeltijdPlus is ingesteld door het kabinet en de werkgevers- en werknemersorganisaties om de arbeidsdeelname in uren van vrouwen met kleine deeltijdbanen te vergroten. Doel is dat vrouwen op termijn in grote deeltijdbanen van meer dan 24 uur per week willen en kunnen werken. De Taskforce is ingesteld voor de duur van twee jaar (april 2008 - april 2010).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.taskforce-deeltijdplus.nl