Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor Afrika-beleid? (18/11/08)

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht haalt vandaag in De Morgen ongemeen scherp uit naar zijn collega in de federale regering Charles Michel. N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon merkt op dat de regering hopeloos verdeeld is en er niet in slaagt om met één stem te spreken in het buitenland. De manier waarop kersvers minister Michel een ervaren rot als De Gucht passeert op diens eigen bevoegdheidsdomein, bewijst nog maar eens de Franstalige dominantie in de regering Leterme Un. Jan Jambon vraagt zich af wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor het Afrika-beleid van deze regering? Is dat Karel De Gucht, Charles Michel of zelfs Louis Michel?

Karel De Gucht noemt de houding van Charles Michel deloyaal en inefficiënt, en hij verwijt hem soloslim te spelen. Jan Jambon: Zon publieke scheldpartij tussen twee ministers uit dezelfde politieke familie is ongezien. Dit is de open-debatcultuur in het kwadraat. De regering is hopeloos verdeeld en de ruzies worden op straat uitgevochten.

Jan Jambon stelt vast dat Charles Michel als minister van Ontwikkelingssamenwerking zoete broodjes gaat bakken met Kabila in Congo, terwijl De Gucht op hetzelfde ogenblik diezelfde Kabila nog maar eens publiekelijk de mantel uitveegt. Als buitenlands beleid kan dat tellen. We maken ons gewoon belachelijk in het buitenland, aldus Jambon.

Jan Jambon merkt op dat na de binnenlandse politiek nu ook de buitenlandse politiek in communautair vaarwater komt. Vlamingen en Franstaligen zijn het nergens nog over eens, zoveel is duidelijk. Alleen blijkt dat in de regering Leterme Un de Franstaligen dominant zijn, nu ook in het buitenlands beleid. Jan Jambon: Ik ben benieuwd of premier Leterme zal ingrijpen. Wie in zijn regering is nu eigenlijk verantwoordelijk voor het Afrika-beleid? Karel De Gucht of Charles Michel? Of Louis Michel?

Dit conflict bewijst nog eens dat de federale regering niet in staat is om een eensgezind beleid te voeren. Over asiel en migratie geraakt ze het niet eens, over de activering van werklozen is ze verdeeld, het begrotingsbeleid heeft ze moeten begraven nog voor het gestemd werd in het parlement, en nu barst er ook nog eens een conflict uit over het buitenlands beleid.

Jan Jambon zal premier Leterme hierover ondervragen in het parlement.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be