Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z06884 / 2080905440

Vragen van de leden Smits en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over wachtlijsten voor het speciaal onderwijs. (Ingezonden 17 november 2008)


1
Wat is uw oordeel over de uitzending van EenVandaag over leerlingen die thuiszitten vanwege wachtlijsten in het speciaal onderwijs? 1)


2
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat leerlingen thuiszitten vanwege wachtlijsten voor het speciaal onderwijs? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen?


3
Is het waar dat 6% van de leerlingen met autisme thuiszit? Indien dit onbekend is, wilt u dit onderzoeken?


4
Hoe gaat u ervoor zorgen dat het budget voor deze leerlingen in het reguliere basisonderwijs daadwerkelijk bij hen terecht komt? Wat onderneemt u tegen scholen die het budget aantoonbaar verkeerd besteden?


5
Hoe oordeelt u over het feit dat een school uit één bepaalde gemeente geen vergoeding krijgt voor huisvesting voor de leerlingen uit de andere gemeentes? Is het raadzaam om de school hiervoor te compenseren? Zo ja, wanneer komt u met voorstellen? Zo neen, hoe moet de school dit volgens u oplossen?


6
Hoe verklaart u de groei van het speciaal onderwijs? Deelt u de mening dat de groei mede wordt veroorzaakt door de grote klassen in het basisonderwijs? Wat gaat u hiertegen ondernemen? Zo neen, waarom niet?


7
Deelt u de mening dat voldoende speciaal onderwijs nodig blijft voor bepaalde zorgleerlingen? Zo ja, hoe gaat u de wachtlijsten voor deze scholen oplossen?


8
Bent u bereid om het voorstel voor passend onderwijs te heroverwegen indien invoering aantoonbaar onverantwoord is? Zo neen, waarom niet?


1) EenVandaag, 12 november 2008