Intentie terugbrengen vrijheidsbeperkende maatregelen onrealistisch.

18/11/2008 14:35

Nu'91

NU'91 vindt intentieverklaring terugbrengen vrijheidsbeperkende maatregelen van Inspectie IG en overige partijen fraai, maar volstrekt onrealistisch!

NU'91 wil vooropstellen dat er weinig verpleegkundigen en verzorgenden zijn die 'nodeloos knevelen', zoals de Inspectie dat noemt. De beroepsgroep weet heel goed waar zij mee bezig is. De oplossing van de Inspectie dat verpleegkundigen beter geschoold moeten worden is veel te kort door te bocht. De Inspectie beseft zich blijkbaar niet dat het water de beroepsgroep tot aan de lippen staat. Jacqueline den Engelsman, CAO-onderhandelaar NU'91, zegt: de Inspectie heeft boter op haar hoofd!'

NU'91 is van mening dat een dergelijke intentie tien jaar geleden prima afgesproken had kunnen worden. Toen liep er nog één verpleegkundige of verzorgende op drie cliënten, waar dat nu één op acht is. Dat betekent dat in de loop van de jaren de aandacht voor de cliënt noodgedwongen steeds minder is geworden onder druk van bezuinigingen, het nieuwe zorgstelsel en het tekort aan personeel.

Iedereen weet dat mensen die te weinig aandacht krijgen dat op de een of andere manier gaan vragen. Ze worden onrustig en beweeglijk of zelfs boos en agressief. Als een verpleegkundige of verzorgende in haar eentje acht mensen moet verzorgen, is de werkdruk te hoog en zal zij onvoldoende aandacht kunnen geven. Zij zal een keuze moeten maken tussen bijvoorbeeld een val uit een stoel met alle gevolgen van dien, en een vrijheidsbeperkende maatregel. Of een cliënt wordt agressief, je bent alleen en verantwoordelijk voor de veiligheid van de andere cliënten: wat doe je dan?

Natuurlijk horen deze dilemma's bij het vak, daar is de beroepsgroep voor opgeleid. Maar de afgelopen jaren lopen verpleegkundige dagelijks rond met deze dilemma's en zij kunnen ze met de beperkte middelen (scholing, personeel, geld) die hen worden geboden niet meer oplossen. Hen wordt opgelegd vrijheidbeperkende maatregelen te verminderen, maar tegelijkertijd dragen zij wel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de cliënten, die ook nadrukkelijk door de Inspectie bij de beroepsgroep is neergelegd.

De intentie die nu is afgesproken kan alleen maar helpen als het een aanzet geeft tot meer middelen en een creatief proces, waarbij vooral naar de beroepsgroep wordt geluisterd. Als dat niet het geval is, zal de veiligheid op de werkvloer worden geschaad. NU'91 zal ervoor pleiten de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep nadrukkelijk te betrekken bij het zoeken naar oplossingen voor de dilemma's waar zij dagelijks mee te kampen hebben.

NU'91 is de grootste beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. De organisatie behartigt de beroepsvoorwaardelijke belangen van 20.000 leden.


----------------------------------------------------





(http://nu91.nl)


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties