Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven



18 nov 2008

Onderzoeksresultaten interessant voor beleid en praktijk

De programmamanager ondersteuning leerbedrijven en Colo organiseerden op 14 november jl, de bijeenkomst Kennis van praktijkleren. Tijdens deze bijenkomst werden kennis uit de wetenschap en de praktijk met elkaar verbonden. Wetenschappers presenteerden de succesfactoren en dilemma's rond praktijkleren aan medewerkers van kenniscentra en ministeries.

Samenvattend kwamen de volgende aandachtspunten naar voren: Met welke bagage stuurt de school de leerling op pad? De matching tussen leerling en bedrijf is belangrijk. Goede informatie vooraf is van groot belang; als voorbeeld wordt stagemarkt.nl genoemd.
Scholen en leerbedrijven moeten vooraf duidelijk het doel van het praktijkleren met elkaar bespreken. Komt de leerling zich oriënteren op de sector of komt de leerling gerichte beroepscompetenties opdoen? Reflectie is belangrijk voor het leren van de leerling. Een lerende organisatie biedt een goede leeromgeving wanneer er voldoende ruimte is om bestaande routine te doorbreken en te reflecteren op handelingen en functioneren.
Pas op voor vervuild leren: de routine van de praktijk beperkt het leren. Door bij meerdere bedrijven ervaring op te doen kan de leerling dit voorkomen.

In de middag gingen de kenniscentra ECABO, KC Handel en SVGB in een workshop in op de beschikbaarheid van de kennis van praktijkleren en de toepassing daarvan in de beroepspraktijkvorming.


*

*

*

*

*


* verschillende data 2008 en 2009
Wegwijs in de wereld van creatieve technologie in educatie

* 11, 18 en 25-11-2008
Managementcolleges Bedrijfsvoering in het Onderwijs

* 18-11-2008
Regiobijeenkomst