Veilig Amsterdam


Sterren voor veilig winkelgebied Bos en Lommer

Bos en Lommerplein


* Keurmerk Veilig Ondernemen


18 november 2008

âIn juli kreeg de marktmeester 55 meldingen van zakkenrollen, in september waren dat er nog maar twee,â vertelde stadsdeelvoorzitter Jeroen Broeders opgetogen. De winkelcriminaliteit in Bos en Lommer is flink gedaald. Dit lijkt een duidelijk effect van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Ondernemers, marktkooplieden, brandweer, politie, de beheerder van het plein en het stadsdeel tekenden op 1 februari 2008 de intentie voor het invoeren van dit keurmerk in Bos en Lommer. Sindsdien is er hard gewerkt om de veiligheid van winkeliers en het winkelend publiek te verbeteren. En dat is gelukt; vrijdag 14 november kregen alle betrokken partijen de eerste ster van het keurmerk uitgereikt in Grand Café Bos en Lommer. âEen hele prestatie dat dit binnen een jaar is bereikt,â speechte Joyce Rosenthal van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Zij overhandigde de welverdiende sterren voor zowel 'Veilig Ondernemen' als 'Veilig Markten' aan de betrokkenen.

Veiligheid verhogen
Om de veiligheid te verhogen worden binnenkort gevelcamera's opgehangen. Ook lopen op marktdagen surveillanten in het winkelgebied en zijn de hellingbaan en het Bos en Lommerplein beter verlicht. Daarnaast hebben ondernemers een aanbod gehad om voordelig camera's in hun winkels te plaatsen en wordt gekeken naar de invoering van een speciaal bel-alarmsysteem.

Uitstraling
Met behulp van subsidies uit Europa is er het laatste jaar veel veranderd in het winkelgebied op en rond het Bos en Lommerplein. Niet alleen aan de veiligheid maar ook aan de uitstraling is gewerkt: 'Thuis in Bos & Lommer', prijkt op de grote banieren die bevestigd zijn aan de nieuwe lantaarnpalen in het winkelgebied. Deze banieren hangen er in elk geval de komende vijf jaar en veranderen per seizoen van kleur. Momenteel zijn ze winters blauw, deze zomer worden de straten versierd met zonnig oranje. De banieren hangen aan één zijde van de lantaarnpalen, aan de andere zijde hangen kerststerren. Die bestaan uit ledlampjes en zijn dus energiezuinig. Daarnaast zijn er ruim 25 bankjes geplaatst met aan beide zijden een boom in een gigantische bloempot. Deze bomen groeien aan elkaar en vormen dan in de lente en zomer prieeltjes boven de bankjes. Zo ontstaat een lommerrijke uitstraling.

Meer ondernemers
Bos en Lommer wordt populairder, dat is te merken aan het groeiend aanbod van winkels en horeca. Sinds kort zijn er in de Buskenblaser aan de Hoofdweg een zaak voor babyspullen en een warenhuis. Een hotel en een juwelier hebben Bos en Lommer als vestigingsplaats gekozen en op de plek van huisartsenpraktijk Bos en Lommer komt begin volgend jaar een Bagels en Beans. Ook in de rest van het stadsdeel komen steeds meer nieuwe en trendy zaken. Voorbeelden zijn Grand Café Fossa in de Erasmusgracht, de biologische cafetaria Natuurlijk Smullen aan de Jan van Galenstraat en café-restaurant Luim aan de Admiraal de Ruyterweg.

Een verzakking van het Bos en Lommerplein in 2006 leidde tot sluiting van alle winkels en evacuatie van bewoners. âIeder nadeel heeft een voordeel,â vertelde portefeuillehouder Economie Ger Timmer. âVlak na het ontstaan van de scheur in het plein wist ik al dat we dit moesten benutten. Mede door de ellende die we hebben gehad, was Europa bereid om een subsidie van 1,2 miljoen euro te verstrekken om het plein te revitaliseren.â Timmer heeft nog veel meer plannen voor het winkelgebied. Zo wil hij de komende jaren de gevels zandstralen, zorgen dat oude architectuur in ere wordt hersteld en de straattegels vernieuwen. Door de stedelijke vernieuwing verandert de bevolkingssamenstelling en daarmee het winkelaanbod. âOver vijf jaar is het hier nog steeds flink in beweging en over tien jaar is er echt een totaal ander winkelgebied.â

Feestelijk
Om de uitreiking van de veiligheidssterren een feestelijk tintje te geven werd op dezelfde avond de kerstverlichting ontstoken. Ter hoogte van slagerij Terpstra klonk vrolijke muziek. Ruim vijftig mensen verzamelden zich en toevallige passanten bleven staan. Ger Timmer klom in een hoogwerker zodat hij bij de juiste schakelaar kon. Vanaf grote hoogte keek hij naar de menigte en sprak: âEr zij licht!â Toen begonnen tientallen kerststerren aan de Bos en Lommerweg te stralen...

Wat vinden bezoekers van het vernieuwde winkelgebied Bos en Lommer?
* âJa gezellig toch,â zegt mevrouw De Kruijf die net haar fiets bij 'de Dirk' parkeert. âIn de wintertijd is een beetje aankleding altijd leuk.â Op de nieuw geplaatste bankjes ziet zij zichzelf niet direct zitten. âDat is meer iets voor ouderen, lijkt me.â Een 87-jarige dame loopt met haar hondje langs. âNee hoor, op die bankjes ga ik niet zitten. Die zijn voor oude-van-dagen,â lacht ze. De bomen en bankjes vindt ze 'maar niks'. âIk had liever dubbelzijdige fietspaden gehad. Tja vroeger was alles beter hè,â glimlacht ze en vervolgt haar weg.


* Robert Voorn vindt de aankleding een 'positieve ontwikkeling'. âGroen is altijd goed. Leuk dat er van die grote potten gebruikt zijn, want daar kunnen geen fietsen aan vast worden gezet zoals bij bomen.â Voorn waardeert de banieren âal vind ik rood of groen een mooiere kleur voor in de winter, dit blauw is een tikkeltje kil.â Moeder en dochter Carmen en Maria Madew zijn enthousiast. âVeel mensen weten niet dat dit Bos en Lommer is. Door die banieren kun je het nu niet meer missen. Ook de bomen worden straks heel mooi!â


* Ugrcan is acht jaar en zit ondanks het frisse weer al lekker op een bankje. Mooi vindt hij het bankje en vooral de planten bevallen hem. Zijn moeder komt samen met een vriendin uit een nabijgelegen winkel. Ook zij zien zichzelf in de zomer wel zitten op de bankjes en vinden het geheel 'erg mooi'. âVooral de palen, die vind ik het mooist,â roept Ugrcan enthousiast. Daarmee bedoelt hij de banieren met de tekst 'Thuis in Bos & Lommer', en ja dat voelt hij zich wel.