Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


NOS Nieuws, VPRO Argos en VRT Stories in de prijzen

De Radio 1 - WAF vakjury heeft de beste items uit het radionieuws van 2008 bekroond met de WAF-awards. NOS Nieuws, VPRO Argos en VRT Stories vallen in de prijzen met hun nieuwsitems. De Radio 1 - WAF-competitie werd dit jaar voor de vierde maal georganiseerd. Dit jaar zonden 148 radiojournalisten uit Nederland en Vlaanderen meer dan 24 uur radio in.

Winnaars in de vier categorieën

KORT NIEUWS: Johan Dibbets (NOS Nieuws) - Herdenkingsmedaille Uruzgan Een klein verhaal waarin de hele discussie over Uruzgan wordt weerspiegeld Vakmanschap.

SPORT: Wim van Grootloon (VRT stories) - Sugar Jackson loopt verloren.

Het absurde verhaal over een zoektocht naar een zwarte bokser die vlak voor een wedstrijd is verdwaald. Spannende radio.

REPORTAGE: Greet van Thienen (VRT Stories) - Kuregem. Verslag van de dagelijkse forensenreis van twee Limburgse juffen naar hun school in een probleemwijk in Brussel. Wonderschoon.

PRIMEUR: Huub Jaspers, Franz Josef Hutsch en Gerard Legebeke* (Argos VPRO radio) - Anaconda
Onthullend verhaal over hoe Nederlandse militairen in Afghanistan buiten hun mandaatgebied opereren zonder dat de Minister van Defensie dat weet. Uitmuntende onderzoeksjournalistiek.

Nieuwsprijs

De Radio 1 Publieksjury wees de Nieuwsprijs toe aan Liesbeth Indeherberge (VRT Vandaag) met Onze Lieve Heer aan de deur gezet. D

e Radio 1 Sportprijs is voor Louis Dekker (NOS Nieuws) met Amigos van Carlos. De Radio 1-Publieksjury is een panel van fervente Radio
1-luisteraars. De jury was met name onder de indruk van de kwaliteit van de ingezonden sportfragmenten.

Aanmoedigingsprijs

De Wereldomroep Aanmoedigingsprijs is uitgereikt aan Stijn Vlaeminck voor zijn sportitem Olympische luchtverontreiniging. De aanmoedigingsprijs gaat naar radiomakers onder de 30 jaar. Vlaeminck kreeg de prijs vanwege zijn gedurfde aanpak.