Ministerie van Defensie

18-11-2008 13:43

AUDIOVISUELE DIENST DEFENSIE WINT HOOFDPRIJS FILMFESTIVAL

Foto: AVDD - Tijdens de opnamen van Queen Azalea...

De Audiovisuele Dienst Defensie (AVDD) heeft de eerste prijs gewonnen tijdens het Internationaal Militair Filmfestival in het Italiaanse Bracciano. Militairen, afkomstig uit 27 landen, stuurden gezamenlijk 54 films in. Nederland leverde met Queen Azalea de beste productie. Volgens de jury voor de wijze waarop het werk als vrouw binnen een moderne defensieorgansiatie wordt weergegeven.

Programmamaker Dick Gordijn en zijn collega's maakten de video om kapitein Mariola Kasemier dit voorjaar te introduceren als koningin tijdens het Azalea Festival in Norfolk (VS). In beeld vertelt zij over haar taken als pelotonscommandant op de KMA, haar privé-leven en de uitzending naar Uruzgan, waarbij ze te maken kreeg met schietincidenten tijdens haar werk voor het reconstructieteam. De film begint met typisch Hollandse beelden, zoals molens en een in klederdracht fietsende jonge vrouw met een mandje tulpen aan haar stuur.

De AVDD won andere jaren eerste prijzen in een bepaalde categorie, maar nooit eerder de hoofdprijs. Het militaire filmfestival begon bijna twee decennia terug op initiatief van de Italiaanse generaal Giorgio Zucchetti, het toenmalig hoofd van de Italiaanse audiovisuele dienst.