Vernieuwde taakverdeling in bouwprojecten

18/11/2008 14:48

ONRI

Heldere afspraken adviseurs en opdrachtgevers leiden tot betere resultaten

STB 2009 gelanceerd: digitaal hulpmiddel voor taakverdeling in bouwprojecten

Op 18 november is de nieuwste standaardtaakbeschrijving (STB) van de ontwerp- en adviesbranche gelanceerd, die een overzicht bevat van 2000 taken die architecten, ingenieurs en adviseurs in het bouwproces kunnen vervullen. Door deze STB te hanteren, wordt duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en wat de beoogde resultaten zijn. Dit leidt tot een beter proces en dus een beter resultaat.

De STB 2009 kan worden ingezet om ontwerp- en adviestaken toe te wijzen aan adviseurs. Voor iedere taak is een resultaat gedefinieerd, zodat de verwachtingen over en weer duidelijk zijn. Met behulp van een gratis, online applicatie kunnen vanuit de takendatabase snel en gemakkelijk taakverdelingen gemaakt worden.

Tegenwoordig worden er steeds vaker geïntegreerde contracten gehanteerd. Hierbij zijn meerdere gespecialiseerde adviseurs betrokken. De STB kan bij uitstek dienen om de taken onderling helder te verdelen en de verschillende planningen op elkaar af te stemmen.

De STB is voor alle partijen in het proces voordelig. Zo kunnen opdrachtgevers de STB gebruiken om aan te geven welke diensten ze wensen en om vast te stellen of de taken naar behoren zijn afgerond. Adviseurs krijgen een duidelijk overzicht van hun takenpakket, waar ze op een eenvoudige manier de personele inzet en urenbegroting aan kunnen koppelen. Ook is meerwerk duidelijk aan te tonen.

Het afgelopen jaar is de STB onderworpen aan een herziening en is zij op een aantal punten gewijzigd. Het resultaat hiervan is de STB 2009, die op 18 november is gelanceerd. De STB is gekoppeld aan de DNR, de algemene voorwaarden van architecten en adviesbureaus. De STB kan gebruikt worden voor de specificatie van werkzaamheden in contracten die onder de DNR worden opgesteld.