Milieudienst Rijnmond

Officiële start DIADEM project

18.11.2008 14:00
Expertise Centrum, Bureau Lucht, telefoon 8118

Elektronische neuzen voor het online meten van geur(overlast) in de regio Rijnmond.

Afgelopen dinsdag 11 november was de officiële start van het DIADEM-project en de pilot studie E-nose. Dit gebeurde op feestelijke wijze in de bestuurskamer van de DCMR. Naast een aantal lezingen was er voldoende gelegenheid voor discussies met vertegenwoordigers van de Universiteit van Amsterdam, Thales, D-CIS en Comon-Invent. Toevalligerwijs was 11 november ook een dag waarop de meldkamer veel stankklachten registreerde. Dit is een perfecte illustratie van de kracht van de E-nose pilot-studie: de relatie tussen de geurpluim gemeten met het E-nose netwerk en stankklachten is overduidelijk. Bekijk hiervoor ook het filmpje van Google Earth .

Eén van de taken van de DCMR Milieudienst Rijnmond is het registreren van stankklachten in het Rijnmondgebied. Stankklachten worden meestal onderzocht door de meldkamer: de uitrukdienst gaat het gebied in en zoekt met behulp van de "menselijke neus" de geurbron op. Hoewel het aantal klachten door verbeterde wet- en regelgeving en schonere productieprocessen aanzienlijk is teruggelopen, ontvangt de meldkamer van de DCMR nog steeds zo'n 5000 à 6000 stankklachten per jaar. Een verder reductie van geuremissies staat dan ook hoog op de agenda van de DCMR, maar ook op de agenda van de industrie.

De DCMR participeert sinds 1 september 2008 in het Europees gesubsidieerd project DIADEM (Distributed Information Acquisition and Decision-Making For Enviromental Management). In dit EU-project werkt een aantal partijen samen, waaronder de Universiteiten van Amsterdam en Orebro (Zweden) en het bedrijf Thales. Doel van het project is het ontwikkelen van methoden en hulpmiddelen voor de ondersteuning van milieumanagement in een industriële setting. Voor de DCMR betekent dit een ondersteunend systeem voor de werkzaamheden van de meldkamer.

Onderdeel van het DIADEM-project is de pilot-studie E-nose. In dit project wordt nauw samengewerkt met het bedrijf Comon-Invent. Het hoofddoel van de pilot-studie is onderzoeken in hoeverre de technologie van elektronische neuzen een toegevoegde waarde biedt voor het online meten van geur in de regio. Hiervoor is begin september een netwerk van tien E-noses in de regio Rijnmond geïnstalleerd. De E-nose metingen worden samen met meteo-gegevens en binnenkomende stankmeldingen geprojecteerd op een 3D-datapresentatie tegen een Google Earth achtergrond. Ook worden twee mobiele E-noses ingebouwd in de uitrukauto's. De resultaten tot op heden zijn zeer bemoedigend: in veel gevallen is de relatie tussen een opkomende en verspreidende geurpluim en binnenkomende stankklachten goed te zien. De technologie heeft daarom ook de potentie om in de toekomst een "Odour management tool" te worden, waarmee sneller een geurbron kan worden opgespoord en sneller geurreducerende acties kunnen worden ondernomen. Deze aanpak moet een afname van de stankklachten in het Rijnmondgebied tot gevolg hebben.

Hiervoor is meer DCMR onderzoek nodig, maar ook de participatie van de industrie. De plannen voor de E-nose pilot-studie zijn voorgelegd aan de werkgroep stank van Deltalinqs en de industrie bekijkt momenteel of zij hierin wil participeren. Het idee is om op termijn gezamenlijk een fijnmazig meetnet op te zetten.