Partij van de Arbeid

De nieuwe S&D is uit!

18-11-2008 03:41

Dit keer in het maandblad van de Wiardi Beckman Stichting: waarden & kiezers, waar staat de PvdA? Peilingen zijn dagkoersen, zoals recente ontwikkelingen rond de bankencrisis weer eens bewijzen. De vraag is hoe de Partij van de Arbeid een meer structurele positieverbetering kan realiseren.

Onder andere hoogleraar Jos de Beus vraagt zich af of de Nederlandse sociaal- democratie een derde eeuw krijgt. Maar ook wetenschappers Wouter van der Brug en Willem Witteveen laten hun licht erover schijnen.

Een scherp omschreven partijbeginsel werkt als een zoeklicht dat helderheid kan geven bij onze opstelling in lastige kwesties, aldus Willem Witteveen. Vereist is een driedubbele vertaalslag naar partijkader, media en burgers. Kiezersonderzoek brengt de PvdA goed en slecht nieuws, schrijft Wouter van der Brug. Op sociaaleconomische onderwerpen is de uitgangspositie gunstig.

Kwetsbaar blijft het integratiethema. Een culturele maakbaarheidsagenda hoort de partij niet te adopteren. Over wat zij wil vertegenwoordigen is de PvdA wel duidelijk, constateert Jos de Beus, maar niet over wie. Een strategie van offensief socialisme moet een einde maken aan de doorgeschoten verwatering van het onderscheid tussen vrienden en vijanden van de sociaal-democratie.

S&D verschijnt op 21 november.

Om alvast een kijkje te nemen in S&D vindt u hier het artikel van Jos de Beus >