Nederlandse Vereniging van Journalisten

Gebruikersonderzoek Plagiaatopsporingsdienst

dinsdag 18 november 2008 | De NVJ gaat komende weken onderzoek doen naar het gebruik van de NVJ Plagiaatopsporingdienst. Het gebruikersonderzoek moet inzage geven in zowel auteursrechtschendingen als het technisch gebruikersgemak van de dienst.

Sinds de start van de Plagiaatopsporingsdienst zit de vaart er goed in. De dienst is inmiddels door meer dan 350 freelanceleden geraadpleegd. `De dienst wordt nu dagelijks gebruikt', aldus NVJ-secretaris Ellie Speet. `Voor ons een reden om de ervaringen van de leden te peilen. We willen er bijvoorbeeld achter komen of de dienst nog technisch verbeterd kan worden op het gebied van gebruikersgemak. Maar vooral zijn we benieuwd naar de gevonden artikelen die zijn hergebruikt en waarvoor geen toestemming is gevraagd aan de auteur.' Ellie Speet benadrukt wel dat de aantallen die via de dienst zijn opgespoord nog niet een echt beeld kunnen geven van de werkelijke omvang van auteursrechtschending.

Een deel van het onderzoek zal zich ook richten op de acties die gebruikers van de dienst hebben ondernomen na het vinden van een auteursrechtschending. Bij de afdeling Advocaten & Juristen hebben zich al enkele gedupeerden gemeld. De NVJ wil nu weten of journalisten zelf degenen aanspreken die hun werk hebben gedupliceerd zonder toestemming. Via de Plagiaatdienst kunnen gebruikers tekstvoorbeelden van aansprakelijkheidsstelling wegens auteursrechtschending downloaden. Hierin kunnen zij ondermeer een volledige schadevergoeding vorderen of een voorstel doen voor het betalen van een schikkingsbedrag.
De sectie Freelance zal binnenkort de enquête over de Plagiaatopsporingsdienst sturen naar alle freelanceleden.