Nederlandse Vereniging van Journalisten

Tarievencalculator wordt aangepast

dinsdag 18 november 2008 | De NVJ zal over enkele maanden de Tarievencalculator voor freelance journalisten aanpassen aan het huidige salarisgebouw van journalisten in vaste dienst. Met de relevante CAO als uitgangspunt kan een freelance journalist tot een tarief komen dat niet minder is dan het inkomen van een journalist in vaste dienst die vergelijkbaar journalistiek werk verricht.

Voor veel freelancers blijkt het lastig te zijn om tot een goede tariefstelling te komen. Vier jaar geleden moest de NVJ noodgedwongen haar adviestarieven van het internet halen omdat de vereniging het risico liep boetes van de NMa te krijgen. Beroeps- en belangenorganisaties mochten geen adviestarieven verspreiden met als argument van NMa dat deze organisaties hun leden een instrument in handen gaven dat concurrentie uitsluit.
Om toch tot een goede tariefstelling te komen heeft de NVJ enkele jaren geleden de Tarievencalculator ontwikkeld. Deze is nu aan vervanging toe omdat inmiddels de relevante CAO's zijn aangepast.