Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlement vraagt meer middelen voor fruit op school (18/11/08)

Het Europees Parlement wil voor het schooljaar 2009-2010 500 miljoen euro vrijmaken voor de bedeling van fruit en groenten op school. Dat is heel wat meer dan de 90 miljoen euro die de Europese Commissie eerder voorstelde.* Daarmee wil het Parlement kinderen aanmoedigen meer fruit en groenten te eten en de stijgende zwaarlijvigheid van de jonge Europeanen een halt toeroepen.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is bijzonder tevreden met het resultaat: "De cijfers spreken voor zich: 22 miljoen kinderen in de EU zijn zwaarlijvig, 5 miljoen kampen met obesitas. Overgewicht is een belangrijke oorzaak van tal van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Deze aandoeningen veroorzaken heel wat menselijk leed maar de behandeling ervan neemt ook een steeds grotere hap uit het budget voor gezondheidszorg. In die context is deze bijkomende financiering zeker te verantwoorden."

Brepoels is ook opgetogen dat het Parlement duurzaamheid vooropstelt door de voorkeur te geven aan seizoensgebonden producten uit de eigen streek. Daarnaast wordt ook gevraagd het project te combineren met aangepaste lespakketten over het belang van gezonde voeding en krijgen de lidstaten meer flexibiliteit om te beslissen voor welke doelgroepen de middelen worden aangewend.

De bal ligt nu in het kamp van de Europese Ministers van Landbouw die de finale beslissing nemen, het Parlement heeft voor dit dossier enkel een adviserende functie. Brepoels roept de Vlaamse Minister van Landbouw op het standpunt van het Parlement te steunen in de Raad en de middelen efficiënt aan te wenden. De Vlaamse Regering kan ook zelf een duit in het zakje doen en andere partners zoeken voor meer cofinanciering: "Deze Europese maatregel is bedoeld als stimulans: dit neemt uiteraard niet weg dat andere partners, zoals de Vlaamse overheid en de ouders, een essentiële rol spelen in dit verhaal."


* 90 miljoen euro betekende wekelijks 1 stuk fruit per kind tussen 6 en 10 jaar en dit voor 30 weken. Dit is te weinig volgens het Parlement. Voor kinderen jonger dan 11 jaar raadt de Wereldgezondheidsorganisatie dagelijks 400 gram fruit en groenten aan.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu