Ministerie van Defensie

18-11-2008 16:25

VAN MIDDELKOOP ONTMOET NIEUWE EU-GEZANT

AVDD, Peter Wiezoreck

Minister Eimert van Middelkoop ontving vanmiddag de nieuwe gezant van de Europese Unie voor Afghanistan, Ettore Francesco Sequi. De minister liet weten dat Nederland een verdere bijdrage van vijf tot tien civiele politiemensen aan de politiemissie van de Europese Unie (EUPOL) ambieert.

Een bijdrage van zes personen van het Korps landelijke politiediensten is voorzien vanaf begin 2009. Vier van hen worden geplaatst op het hoofdkwartier van EUPOL in Kabul en twee in Tarin Kowt.

Islamoloog Sequi volgde twee maanden geleden de Spanjaard Francesco Vendrell op. De gezant geeft vorm aan de langdurige steun die de 27 Europese landen aan de Afghaanse regering en bevolking hebben toegezegd. Ook ziet hij toe op de EU-politiemissie in Afghanistan.

Onlangs besloot de EU deze missie uit te breiden van ongeveer 200 naar 400 personen. Op dit moment draagt Nederland hieraan bij met drie Marechaussees in Tarin Kowt en een civiele financieel expert op het hoofdkwartier in Kabul. Daarnaast heeft Nederland vier Marechaussees aangeboden voor plaatsing in Kandahar.

Los hiervan draagt Nederland met vijf Police Mentoring Teams bij aan het opleiden en trainen van de lagere rangen van de Afghaanse politie. Deze teams zijn onderdeel van ISAF (International Security Assistance Force) .