Oxfam Novib/ PEN-Award naar Servische journalist

18/11/2008 16:54

Oxfam Novib

Den Haag, 18 november - De Servische journalist Dejan Anastasijevic ontvangt op zaterdag 22 november, uit handen van burgemeester Jozias van Aartsen, de Oxfam Novib/PEN-Award 2008. Dit gebeurt tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag. Anastasijevic getuigde tegen voormalig president Slobodan Milosevic op het VN-tribunaal in Den Haag.

Anastasijevic verwierf zijn roem als oorlogsjournalist in de jaren '90 in Kroatië, Servië, Bosnië en Kosovo. Hij deed verslag deed van politieke onderwerpen en mensenrechtenschendingen. De 46-jarige journalist schrijft voor het wekelijkse Servische 'Vreme Magazine'. Bovendien is hij correspondent voor het Amerikaanse 'Time Magazine'. Anastasijevic en zijn gezin leven de laatste jaren onder voortdurende dreiging. In april 2007 ontsnapten hij en zijn vrouw ternauwernood aan de dood bij een aanslag op hun appartement.

De uitreiking van de Oxfam Novib/ PEN-Award maakt deel uit van een uitgebreid programma. Hierin interviewt de Nederlands Iraanse schrijver David Danish de Iraanse schrijver Doulatabadi over zijn nieuwe boek 'Zonder Soloetsj'. Doulatabadi wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van het hedendaagse Perzische proza. Verder verzorgt Hanz Mirck een column en treedt Grote Prijs winnares (2005) Roosbeef op.

U bent van harte welkom. Interviews met zowel Anastasijevic als met Doulatabadi zijn mogelijk.

Programma:

14.00 -14.05 Opening

14.05 -14.30 Interview Mahmud Doulatabadi door David Danish

14.30- 14.45 Column Hanz Mirck

14.45- 15.05 Optreden Roosbeef

15.25- 15.40 Uitreiking Oxfam Novib/ PEN-Award door Jozias van Aartsen (na korte toelichting door Adrie Papma van Oxfam Novib en Rudolf Geel van PEN Nederland)

15.30 Borrel

Locatie:

Teatro Cuatro, Lange Voorhout, Den Haag

Over de PEN Award:

De internationale schrijversvereniging PEN (Poets, editors, essayists, novelists) is een partnerorganisatie van Oxfam Novib en zet zich in voor vervolgde schrijvers. Het PEN Emergency Fund helpt vervolgde en gevluchte schrijvers, met een eenmalig bedrag, het hoofd boven het water te houden. Er worden jaarlijks vijf awards toegekend, slechts 1 van de laureaten komt naar Nederland.

De Oxfam Novib/ PEN-Award ging al eerder naar Hrant Dink (Turkije), Duong Thu Huong (Vietnam) en Anna Politkovskaya (Rusland). Vorig jaar nam Svetlana Alexievich (Wit Rusland) de award in ontvangst. Den Haag is voor de uitreiking van de award een toepasselijke locatie gezien zijn status als internationale stad van recht, vrede en veiligheid.

Over Oxfam Novib:

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,