Ministerie van Defensie

18-11-2008 12:00

STAATSSECRETARIS LEGT KRANS IN INDONESIÃ

Ministerie van Defensie

De Vries legde in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur, dr. Nikolaos van Dam, een krans bij het monument op het ereveld. Ook legde hij bloemen bij een van de graven zelf.

Menteng Pulo is een van de bekendste erebegraafplaatsen. Op 8 december 1947 legde luitenant-generaal Spoor, legercommandant in Nederlands-Indië, er de eerste steen. De graven lagen toen enkele kilometers buiten de stad, nu liggen ze er middenin. Generaal Spoor ligt er temidden van âzijn mannenâ begraven.

Dit ereveld herbergt diverse monumenten. In de Simultaankerk bevindt zich het uit spoorbielsen vervaardigde Birmakruis ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanleg van de Birma spoorweg. Het aangrenzende Columbarium bevat meer dan 700 urnen van in Japan omgekomen Nederlandse krijgsgevangenen. Hier rusten Nederlandse slachtoffers die de verschrikkingen van de Japanse kampen niet hebben overleefd en Nederlandse militairen die tijdens de politionele acties (1945-1949) om het leven kwamen.

Ereveld Menteng Pulo telt ongeveer 4.300 graven. Op de zeven erevelden in Indonesie liggen in totaal bijna 25.000 slachtoffers van de strijd in Nederlands-Indië begraven. Zowel militairen als burgers.