Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over de afscheidsbrief van de heer Koëter van de EFSA


18 november 2008 - kamerstuk

Kamerbrief over de European Food Safety Authority (EFSA). Dit agentschap geeft wetenschappelijke adviezen. Het opereert onafhankelijk van de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement.

Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Waalkens (PvdA) over de afscheidsbrief van de heer Koëter van de EFSA.

1
Bent u bekend met de afscheidsbrief van de heer Herman Koëter, voormalig onderdirecteur en voormalig waarnemend directeur van de Europese Voedselautoriteit EFSA? 1) Ja.

2
Zijn de beweringen van de heer Koëter juist dat steeds minder mensen voor de EFSA willen werken, dat de Europese Commissie steeds vaker politiek getinte verzoeken doet aan de EFSA, dat wetenschappers bang zijn een afwijkende mening te verkondigen, dat het personeel zeer ontevreden is en dat meer dan de helft ervan van mening is dat de sfeer is verslechterd? 2)
Ik wil mij geen oordeel aanmeten over de wijze waarop de European Food Safety Authority (EFSA) wordt geleid. Dat is een interne aangelegenheid van de EFSA. Uit het Jaarplan 2009 en het Strategisch Meerjarenplan 2009-2013 van de EFSA blijkt overigens dat de EFSA zich bewust is van de noodzaak om nieuw personeel te blijven aantrekken en te werken aan een aantrekkelijke organisatie voor de hooggekwalificeerde mensen die er werken.
Wat betreft het signaal over politiek getinte verzoeken: verzoeken voor voedselveiligheidsadviezen kunnen altijd politiek getint zijn. De EFSA geeft wetenschappelijk gefundeerde adviezen. Het levert risicobeoordelingen. De Europese Commissie en de lidstaten nemen op basis daarvan hun beslissingen. Zij zijn dus verantwoordelijk voor het risicomanagement. Ik heb tot nu toe niet kunnen constateren dat dit de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de adviezen van de EFSA heeft beïnvloed. Ik wil benadrukken dat de EFSA als agentschap onafhankelijk opereert van de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement. Het wordt gefinancierd uit de algemene EU-begroting.

3
Is de bewering van de heer Koëter juist dat er druk op de EFSA wordt uitgeoefend om de productie van adviezen op te voeren ten koste van de kwaliteit? 1) Zo neen, kunt u dan een overzicht geven van de wijze van financiering van de EFSA in relatie tot de uitgebrachte adviezen over de afgelopen jaren? De werkdruk bij de EFSA om adviezen te leveren neemt toe. Grotendeels zijn de verzoeken afkomstig van de Europese Commissie en vloeien zij voort uit bestaande EU-regelgeving. Voorbeelden zijn het beoordelen van toelatingsdossiers additieven, GGO's enz. Tot nu toe heeft dit geen merkbare invloed gehad op de kwaliteit. Kwaliteitsbehoud verdient en krijgt de aandacht van de organisatie.
De EFSA wordt gefinancierd uit de EU-begroting. In de jaren 2007 en 2008 werd ongeveer de helft van het budget gereserveerd voor het uitbrengen van adviezen en dit zal ook in 2009 het geval zijn. Van het budget 2009 is ¤ 35,5 mln. gereserveerd voor adviezen op een totaal van ¤ 73 mln. De EFSA verwacht in 2009, 700 adviezen af te geven (2007: 201). Het beschikbare budget is niet evenredig gegroeid met het aantal adviezen dat werd gevraagd. Ik zal hierover spreken met Commissaris Vassiliou. Overigens breng ik in juni 2009 een werkbezoek aan de EFSA.

4
Deelt u de zorg van de heer Koëter dat de onafhankelijkheid en de kwaliteit van de EFSA in gevaar komen? Zo ja, bent u bereid deze zorg over te brengen aan de EFSA en de Europese Commissie?
Zie antwoord op vraag 2.

5
Bent u bereid de mening van andere Nederlanders te inventariseren die werken of hebben gewerkt bij de EFSA, over het functioneren van de EFSA? Gezien de onafhankelijke en internationale positie van de EFSA acht ik dit niet opportuun.
6
Kunt u uiteenzetten op welke wijze de onafhankelijkheid en kwaliteit van de EFSA gegarandeerd worden en hoe Nederland hieraan bijdraagt? De onafhankelijkheid van de EFSA ligt vast in haar instellingsbesluit, Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

18 november 2008 VD. 2008/2327 3
Het is aan de organisatie zelf om haar kwaliteit te garanderen. Ik zal op geëigende momenten aandacht vragen voor dit punt.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

1) EU Food Law Weekly, 17 oktober 2008

2) Elsevier Voedingmiddelen Industrie 21 oktober 2008 en 23 oktober 2008