VVD


18-11-2008

Registratie intellectueel eigendom goedkoper

Het Europees Merkenbureau in het Spaanse Alicante is verantwoordelijk voor de registratie van merken en designs. Sinds oprichting in 1996 heeft het meer dan 480.000 handelsmerken en 350.000 designs vastgelegd. Maar het vastleggen van een handelsmerk of design gaat volgens Toine Manders gepaard met hoge kosten in de EU.

Afgelopen voorjaar heb ik hierover nog vragen gesteld aan de Europese Commissie. Ik vroeg de Europese Commissie hoe het mogelijk was dat de reserves bij het Merkenbureau steeds groter
werden terwijl een tariefsverlaging uitbleef. Ik stelde toen voor om de overschotten terug te laten vloeien naar de ondernemingen die merken en designs hadden geregistreerd bij het Europees Merkenbureau.

Mijn roep om verandering bleef niet ongehoord, want afgelopen week kondigde Commissaris McCreevy langverwachte maatregelen aan om de kosten van registratiefees met ongeveer 40% naar beneden te brengen. Indiening en registratie van een handelsmerk of design mag niet meer dan ongeveer EUR 1.000 gaan kosten. Ook wordt de registratieprocedure sterk vereenvoudigd zodat de administratieve lasten voor ondernemingen ook nog eens afnemen. Voorheen zagen veel MKB-ers ervan af om hun idee te laten registreren vanwege de hoge kosten. Met deze maatregelen kunnen kleine ondernemingen eindelijk gaan concurreren met de grote jongens op de designmarkt die altijd al genoeg geld hadden om hun merken te laten registreren. Zo kunnen we de innovatie en slagkracht van het Nederlandse bedrijfsleven bewaren, wat helemaal belangrijk is gezien de economisch barre tijden die we nu beleven.