Vakpersbericht

Droogtechnologie TNO levert met minder energie betere kwaliteit

18 november 2008 - TNO heeft samen met diverse bedrijven een adsorptiedroger ontwikkeld om het vocht uit, onder andere, voedingsmiddelen te verwijderen. De adsorptiedroger zorgt voor een forse verlaging van het energieverbruik, behoud van functionele eigenschappen als geur, smaak en kleur van de voedingsmiddelen, en leidt tot capaciteitsverhoging van bestaande drogers. Het verwijderen van water uit voedingsmiddelen is een van de meest intensieve bewerkingsstappen in de voedingsmiddelenindustrie. De warme, vochtige en zuurstofrijke omgeving waarin dit gebeurt, maakt levensmiddelen gevoelig voor ongewenste productveranderingen.

Op vrijdag 14 november is de pilot-installatie bij Friesland Foods Kievit geplaatst. Kievit is gespecialiseerd in bijzondere voedingsingrediënten. De pilot-installatie wordt aangesloten op een bestaande installatie, waarmee temperatuur- en oxidatiegevoelige producten worden gemaakt. In februari 2009 wordt de pilot-installatie vervoerd naar Unifine, producent van kruiden als peper en nootmuskaat. De pilot-installatie zal bij Unifine drooglucht recirculeren, waardoor kostbare geur- en smaakstoffen in de kruiden behouden blijven.

Werking adsorptiedroger

De adsorptiedroger conditioneert de uit de omgeving aangezogen drooglucht met een variërend vochtgehalte tot drooglucht met een absoluut constant vochtgehalte en constante temperatuur. Dit verbetert de drogercapaciteit en de productopbrengst. Omdat in het adsorptieproces energie uit de warme vochtige lucht kan worden hergebruikt, daalt tevens het energieverbruik. Het vocht wordt niet meer afgevoerd in de bekende witte waterdamppluimen, maar als vloeibaar water.

Partners

De ontwikkeling van de absorptiedroger is in 2003 begonnen als EET-onderzoeksproject van TNO met HB Drying Systems, Hosokawa, Kievit (Friesland Foods), Unifine en Wageningen Universiteit. Het is een typisch voorbeeld van een EET-project waar de grote risico's van langdurige en kostbare innovatieprocessen door verschillende marktpartijen en onderzoeksinstellingen worden gedeeld.