Provincie Groningen

Provincie geeft subsidie voor innovatie 18 november 2008

De provincie Groningen heeft de eerste subsidies verstrekt vanuit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG2). In gaat om vier projecten waarmee in totaal een bedrag van EUR 721.500- is gemoeid. Het (IAG) is een subsidieprogramma voor kleinschalige, experimentele projecten die een impuls geven aan de innovatiekracht van onze provincie. De subsidie is bestemd voor projecten binnen de thema's life sciences, creatieve industrie, innovatie in de zorg en transsectorale innovatie. Het programma loopt van 2008 tot 2011.

Life Sciences
De bedrijven Citeq B.V. en Eurosequence uit Groningen krijgt EUR 183.000,- voor de ontwikkeling van een zogenaamde ELISA-kit (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay), dat het mogelijk maakt om allergene eiwitten te bepalen. Allergenen zijn bestanddelen van bijvoorbeeld mijten, pollen, schimmels en haren waar mensen allergisch op kunnen reageren. Een goede kwantificering van deze allergenen is essentieel voor het opzetten van allergietesten en allergietherapieën.

BiOrion Technologies BV gaat in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen nieuwe eiwitten ontwikkelen die geschikt zijn voor de behandeling en diagnostiek van bepaalde leverziekten en tumoren. Betrokken partijen ontvangen hiervoor EUR 214.000,-. Het UMCG (Nuclear Medicine and Molecular Imaging) en Biomade-Applied Nanosystems ontvangen EUR 198.000,- voor de ontwikkeling van afbraak-resistente varianten van een bepaald eiwit, dat specifiek bindt aan kankercellen. Hiermee wordt vroege diagnose en radiotherapie mogelijk.

Innovatie in de zorg
De afdeling Chirurgie, Transplantatie en Orgaandonatie van het UMCG en het bedrijf Aceso ICT Groningen ontvangen EUR 126.500,- voor de opzet en ontwikkeling van een landelijk multifunctioneel computerprogramma om patiënten te volgen met een zeldzaam chronisch darmfalen.

Economische groei
De provincie ziet innovatie als een voorwaarde voor economische groei, duurzame ontwikkeling en een hogere welvaart. Het eerste IAG-programma, dat van 2005 tot 2008 liep, was een succes. Bijna 30 projecten zijn uitgevoerd; zo is bijvoorbeeld een game ontwikkeld waarmee zorgpersoneel via simulaties wordt getraind in onderwerpen als dementie en agressiehantering.

Het IAG2-programma wordt medegefinancierd door de Europese Gemeenschap (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en de provincie Groningen. Het innovatief actieprogramma loopt ook in de provincies Drenthe en Friesland.

18 november 2008