Gemeente Emmen

Centrumontwikkeling dierenpark-theater Emmen

logo bij persbericht dierenpark

18 november 2008

Gezamenlijke aanpak bij verwezenlijken plannen - Gemeente Emmen, Provincie Drenthe, Dierenpark Emmen
Gemeente Emmen, Provincie Drenthe en Dierenpark Emmen zetten samen de schouders onder de ambitieuze en duurzame gebiedsontwikkeling van het centrumgebied van Emmen. Hierbij gaat het zowel om de ontwikkeling van het nieuwe klimaatneutrale dierenpark in combinatie met het theater als topattractie in Nederland, als om de herontwikkeling van de locatie aan de Hoofdstraat tot een uniek park. Daarnaast wordt gekeken naar de verbinding van deze locaties door het aanleggen van een nieuw plein over de te verdiepen Hondsrugweg. De ambities van provincie, Dierenpark Emmen en gemeente sluiten goed op elkaar aan. De grootschalige economische betekenis van de plannen en de ambities op het gebied van ruimte, klimaat, energie, cultuur, innovatie en toerisme worden door alle partijen onderschreven. Allen zijn ervan overtuigd dat het succes van de plannen ligt in de samenhang van de delen en de totaalaanpak. Hiermee is een bedrag gemoeid van 468 miljoen. Zon investering zal vele honderden tijdelijke en structurele banen opleveren. Provinciale Staten en gemeenteraad buigen zich nog over deze plannen.

De centrumontwikkelingen van Emmen fungeren als vliegwiel voor het versterken van de economie. Daarmee wordt de werkgelegenheid van heel Zuidoost-Drenthe sterk gestimuleerd. Zowel het college van B&W van de gemeente Emmen als het college van GS van de provincie, spraken zich deze week positief uit voor de gezamenlijke aanpak bij de verwezenlijking van de plannen. Ook de Raad van Commissarissen van Dierenpark Emmen gaf groen licht voor de plannen voor een nieuw belevenspark aan de westzijde van het centrum van Emmen.

Centrumontwikkeling Emmen
De plannen voor Emmen-centrum maken deel uit van het Masterplan Emmen Centrum (MEC), de visie op de toekomst van het centrumgebied. Rode draad daarin is het versterken van de stedelijke functie van Emmen. De economische kracht van het centrum moet vergroot worden en de centrumfuncties van de stad (zoals kennisinstellingen, zorginstellingen) versterkt. Voorwaarde daarvoor is een compact, goed bereikbaar en vitaal stadshart. Dat kan alleen als ook de oost-westlijn van het centrum wordt ontwikkeld. Met de plannen rondom het dierenpark en het theater liggen er nu unieke kansen om deze gewenste oost-westverbinding te realiseren. Daarvoor is het speerpuntproject Centrumontwikkeling dierenpark-theater Emmen in de steigers gezet. Het project bestaat in hoofdlijnen uit drie nauw samenhangende delen:

* ontwikkeling aan de westkant van het centrum, waaronder de locatie voor het nieuwe dierenpark met theater (Centrum-west);
* versterking van de oostzijde van het centrum door de nieuwe invulling van de huidige dierenparklocatie aan de Hoofdstraat (Locatie Hoofdstraat);

* de verbinding tussen beide centrumgebieden (De Verbinding).

Centrum-west met Sinds 2010 / theater
Aan de westzijde van het centrum start de ontwikkeling van een gebied van 69 hectare. Het thema is bedrijvigheid, leisure en cultuur. Hier komt ook het nieuwe park met theater onder de werknaam Sinds 2010 (55 hectare). Dit nieuwe belevenspark heeft de ambitie om een attractie te worden waar de bezoeker op een volstrekt unieke, nieuwe manier een ontdekkingsreis door verschillende werelden kan maken. Werelden waarin natuur en cultuur intens kunnen worden ervaren. Beleving staat centraal. Het nieuwe park wordt veel meer dan een dierenpark: het wordt een wereldpark van natuur en cultuur.

Het theater vervult meerdere functies. Enerzijds biedt het theater podia in het nieuwe park om de beleving van het park ook artistiek in te vullen. Daarnaast verzorgt het theater het culturele theaterprogramma. Het nieuwe theater biedt een cultureel aanbod dat past bij de kwaliteit en omvang van 110.000 inwoners en een verzorgingsgebied van 250.000 personen. In het gebouw wordt rekening gehouden met een schouwburgzaal met 800 - 1000 plaatsen, met een variabele akoestiek, een vlakkevloerzaal met 300 zitplaatsen of 1000 staanplaatsen en alle hierbij passende voorzieningen.

Oostzijde centrum locatie Hoofdstraat
Voor het versterken van de stedelijke centrumfunctie en het ontwikkelen van de oost-westlijn is herontwikkeling van de locatie Hoofdstraat van wezenlijk belang. Een unieke opgave om 12 hectare dierentuingebied nieuw in te vullen. Hierbij is de inzet gericht op een hoogwaardige en spraakmakende invulling: de gunstige ligging ten opzichte van het centrum, de beoogde hoge architectonische kwaliteit, de duurzame ontwikkeling en de parkachtige inrichting bieden kansen op het aantrekken van hoogwaardige economische activiteiten.

Een visie voor de herontwikkeling van de Hoofdstraatlocatie is in 2007 opgesteld, in nauw overleg met inwoners en ondernemers. Deze visie Spoorzoeken is door de raad vastgesteld en inmiddels verbeeld in een maquette. Deze is in oktober 2008 opgeleverd en toegelicht tijdens een van de bijeenkomsten van de klankbordgroep. Hier werd nogmaals duidelijk dat hier iets wordt gerealiseerd dat bijzonder en spraakmakend is. Onder leiding van stedenbouwkundige Ashok Bhalotra worden de plannen in 2009 verder uitgewerkt.

De Verbinding
De ontwikkeling van een nieuw dierenpark met theater (centrum-west) en een nieuw ´mensenpark´ op de plaats van het dierenpark aan de Hoofdstraat (centrum-oost), versterken de oost-west-as van het stadshart. Beide delen moeten op een goede en logische manier met elkaar worden verbonden. Zo kunnen mensen elkaar ontmoeten in één mooi, uitnodigend en toegankelijk centrumgebied, waar van alles te beleven is. Er komt een nieuw plein, dat beide centrumdelen met elkaar verbindt. Dat plein kan er komen, doordat een deel van de Hondsrugweg als tunnel wordt aangelegd. In de omgeving van het plein zijn andere verkeersmaatregelen in het centrum nodig om de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren.

Economie, kennis, duurzaamheid
Bij de uitwerking van de plannen in het centrumgebied van Emmen staat duurzame ontwikkeling voorop. Duurzaamheid is gebaseerd op innovatie en optimale kwaliteit. Door hierbij kennis centraal te stellen, ontstaan nieuwe toepassingen of combinatie van toepassingen. Kennis en expertise van instituten, hogescholen en universiteiten wordt ingezet. Dit sluit aan bij de opgave van gemeente Emmen om een meer kennisgerichte economie te bevorderen. Het toepassen van nieuwe technologieën zoals sensortechnologie wordt gestimuleerd. Econo-mische effecten worden optimaal benut en omgezet in werkgelegenheid.

Het nieuwe dierenpark met theater wordt een hoogtepunt op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld op het gebied van waterwinning en energiegebruik. Bij de nieuwe invulling van de locatie aan de Hoofdstraat koestert de gemeente het bestaande landschap. Hier wordt ingezet op duurzaam wonen en het toepassen van energiebesparing c.q. nieuwe energiealternatieven. Inwoners, bedrijven en bezoekers denken en praten mee over de plannen. Ook dat is duurzaam: het nieuwe centrumgebied is immers ook voor de komende generaties.

Juridische aspecten
Aan dit complexe project zijn veel juridische aspecten verbonden. Te denken valt aan staatssteun en aanbesteding. In twee rapportages (NOM en Nysingh Advocaten uit Zwolle) is bevestigd dat het de voorkeur heeft dat Dierenpark Emmen het nieuwe park realiseert en exploiteert, terwijl de gemeente de overige functies met publiek karakter (infrastructuur/theater) zelf ontwikkelt. Dit houdt onder meer in dat de gemeente het theater en de Wereld van de Ontmoeting gaat stichten.

Partners
De ambities van gemeente en provincie sluiten goed op elkaar aan. In het collegeprogramma 2007-2011 wijzen Gedeputeerde Staten de centrumontwikkeling van Emmen dan ook aan als een van de twee topprioriteiten in stedelijke ontwikkelingen in Drenthe. Dit wordt nu omgezet in concrete afspraken over samenwerking. Gemeente Emmen en Dierenpark Emmen werken samen aan de ontwikkelingen rondom dierenpark en theater. De Waterleiding-maatschappij Drenthe (WMD) heeft als grondeigenaar en bedrijfsvoerder (waterwinning) een vooraanstaand belang in deze ontwikkelingen. De NV NOM speelt een adviserende rol uitgaande van een mogelijke participatie. Het waterschap Velt en Vecht is inmiddels ook bij de planvorming betrokken. Vanaf september 2008 is ook het Ontwikkelings- en participatiebedrijf Publieke sector BV (OPP) betrokken in de planvorming. Het OPP is een
gebiedsontwikkelingsbedrijf en tevens volle dochter van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

Financiering
De totale investeringsomvang van het project Centrumontwikkeling dierenpark-theater Emmen, inclusief de investering van Dierenpark Emmen, bedraagt 468 miljoen. Het aandeel van de gemeente is 80 miljoen. De provincie investeert de komende jaren 40 miljoen voor de realisatie van doelstellingen op terreinen als ruimtelijke kwaliteit, economische impuls, klimaat/energie, sensortechnologie en concertfaciliteiten. Daarnaast spannen provincie en gemeente zich in om de financiering over bereikbaarheid rond te krijgen. De provincie neemt 30 miljoen voor haar rekening, het Rijk 10 miljoen (Regionaal Specifiek Pakket) en de gemeente 20 miljoen. Daarnaast zetten provincie en gemeenten zich beiden in voor het verkrijgen van aanvullende financiering via rijksmiddelen en Europese fondsen.

De investeringen voor het parkdeel van Sinds 2010 worden geraamd op 150 miljoen. College en Dierenpark Emmen hebben overeenstemming bereikt inzake een verplaatsingsvergoeding van 65.5 miljoen, zodat gestart kan worden met de daadwerkelijke realisering. Dierenpark Emmen werkt samen met partners aan het verwerven van de benodigde investeringsmiddelen.

Omdat er nu meer onderdelen in het plan zijn betrokken is het indicatieve totaalbedrag van de investeringen ( 468 miljoen) hoger dan een jaar geleden ( 330 miljoen). In het huidige bedrag zijn de ondergrondse parkeervoorzieningen en aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen benoemd evenals de vergoeding voor de verplaatsing van het dierenpark. Ook is het huidige investeringsbedrag voor de realisatie van Sinds 2010 door Dierenpark Emmen bijgesteld, door o.a. extra ambities op het gebied van duurzaamheid, extra parkoppervlakte en grondwaterbescherming.

Het vervolg
In 2010 wordt gestart met de grondwerkzaamheden en aanleg van het nieuwe belevenspark. De bouw van de eerste fase, met onder meer het theater, is gepland in 2011 en 2012. Verplaatsing van het dierenpark naar Centrum-West is in 2013 is voorzien. Doelstelling is om het nieuwe plein en de tunnel in gebruik te kunnen nemen bij de opening van het belevenspark. De realisatie van de Hoofdstraatlocatie is mogelijk na de verplaatsing van het dierenpark. De komende jaren vindt de planvorming en selectie van ontwikkelaars voor de Hoofdstraatlocatie plaats.