Gemeente Venlo


Aandacht arbeidsintegratie jongeren

18-11-2008

Meer aandacht voor arbeidsintegratie jongeren speciaal- en praktijkonderwijs

Wethouder Ramon Testroote (Werk & Inkomen) heeft op dinsdag 18 november het evaluatierapport voortijdig
schoolverlaten-jeugdwerkloosheid overhandigd aan stuurgroepvoorzitter Joke de Vries van Integraal Toezicht Jeugdzaken. Volgende aandachtspunt voor Venlo is jongeren in het speciaal- en praktijkonderwijs te helpen om op de arbeidsmarkt te komen.

De overhandiging van het rapport aan de stuurgroepvoorzitter vormde de officiële afsluiting van de evaluatie Integraal Toezicht Jeugdzaken in de gemeente Venlo.

Joke de Vries, stuurgroepvoorzitter Integraal Toezicht Jeugdzaken: De gemeente Venlo heeft in de afgelopen jaren mooie resultaten bereikt. De zorg voor voortijdig schoolverlaters en jongeren die werkeloos zijn is sterk toegenomen en gestroomlijnd.

In 2005 is in Venlo een onderzoek uitgevoerd naar de keten voortijdig schoolverlaten jeugdwerkeloosheid. Op basis van de inzichten die dit onderzoek heeft opgeleverd, heeft Venlo de afgelopen jaren hard gewerkt aan de verbetering van de aanpak van voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkeloosheid.


- Het RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) heeft nu nagenoeg alle jongeren tot 23 jaar in beeld die niet naar school gaan en geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt hebben. Deze jongeren worden actief benaderd en zoveel mogelijkindividueelbegeleid richting school en/of arbeidsmarkt;

- Zorgleerlingen van het VMBO worden door het RMC actief gevolgd gedurende de overstap naar het MBO om schooluitval te voorkomen;
- Op alle basis- en voortgezet onderwijs scholen in Venlo zijn zorg adviesteams (ZAT);

- Er is in 2007 een regionaal zorgloket gestart voor 12-18 jarigen, hier kunnen de zorg adviesteams leerlingen aanmelden die meer zorg nodig hebben dan het zorg- adviesteam kan bieden;
- Voor uitvallers uit het voortgezet onderwijs is in 2007 een regionale bovenschoolse zorgvoorziening gestart waar leerlingen tijdelijk opgevangen worden;

- In het Jongerenloket wordt door RMC, CWI en MBO samengewerkt om jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar scholing of werk te begeleiden.

We hebben allerlei middelen in handen om voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkeloosheid aan te pakken in het reguliere onderwijs. Nu wordt het tijd om onze pijlen te richten op de leerlingen in het speciaal- en praktijkonderwijs, de jongeren die het lastigste de arbeidsmarkt opkomen, aldus Testroote. Vorige week nog riepen Hans de Boer, oud-voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkeloosheid en Hans Kamps, kroonlid van de SER en voorzitter MO-groep het kabinet op om meer te doen voor de jongeren die moeilijk de arbeidsmarkt op komen. Ze doelen met name op de jongeren in het speciaal- en praktijkonderwijs die daar geen startkwalificatie kunnen halen.

Venlo werkt al samen met de Stichting Speciaal Onderwijs Noord en Midden Limburg als het gaat om oplossingen bedenken voor specifieke risicojongeren'. Ook voert de Stichting Speciaal Onderwijs intensief overleg met het UWV om een sluitende aanpak te realiseren tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Met het MBO is er een samenwerkingsvorm om de leerlingen de mogelijkheid te bieden toch een startkwalificatie te behalen. De Stichting Speciaal Onderwijs Noord en Midden Limburg is bezig met het oprichten van een Transfer & Expertise Centrum Arbeidsintegratie waar kennis en expertise wordt gebundeld als het gaat om arbeidsintegratie van jongeren die zeer moeilijk plaatsbaar zijn op de arbeidsmarkt.