ProRail

Persbericht

18-11-2008

Nieuwe spoorlijn in Houten in gebruik genomen

Maandag 17 november vertrekken in Houten de treinen richting Den Bosch vanaf een nieuw spoor. De nieuwe spoorlijn is dit weekend, tijdens een 52 uur durende operatie, aangesloten op de bestaande spoorlijnen. Een mijlpaal in het project van de spoorverdubbeling in Houten, waar ProRail sinds 2007 aan het werk is.

Zoân 250 man was afgelopen weekend aan het werk om de klus te klaren. De planning was op de 15 minuten nauwkeurig opgesteld. âEr mag in zoân weekend niets misgaan, want er is ons veel aangelegen dat op maandag de treinen weer volgens de dienstregeling kunnen vertrekkenâ, aldus Peter Luitjens, manager van de operatie.

De belangrijkste werkzaamheden dit weekend waren het aankoppelen van de nieuwe spoorlijn op de bestaande spoorlijnen ter hoogte van de Fortweg en het Amsterdam Rijnkanaal, het slopen van het oude spoor, het afbreken van oude bovenleidingen en het aanleggen van nieuwe. Verder zijn alle seinen verplaatst en opnieuw in werking gesteld, moest een spoordek worden verschoven en is het tijdelijke perron afgebroken en elders weer opgebouwd. Belangstellende kijkers kregen zaterdagmiddag van ProRail een kop koffie met wat lekkers aangeboden.

ProRail verlegt nu haar werkzaamheden en start met de volgende fase: de aanleg van het volgende spoor richting Den Bosch. Over dat tweede nieuwe spoor gaan in de toekomst de stoptreinen naar Den Bosch rijden, terwijl over het dit weekend aangesloten spoor in 2010 alleen nog de Intercityâs richting het zuiden langskomen. Eind 2010 heeft Houten vier sporen, een vernieuwd station (eilandperron) en wordt Houten Zuid ontsloten door station Houten Castellum.

Meer informatie

Voor meer informatie over de spoorwerkzaamheden, zie de website: www.prorail.nl/randstadspoor. Indien er vragen en/of klachten zijn over de werkzaamheden van ProRail in Houten, mail dan publiekszaken@houten.nl, of bel naar het Meldpunt Openbare Ruimte in Houten op tel. 0800- 399 0000.