PvdA Europees parlement


PvdA krijgt steun voor verbetering Europese ondernemingsraad

18 november 2008

De commissie sociale zaken en werkgelegenheid in het Europees Parlement heeft zich zojuist geschaard achter voorstellen van PvdA-europarlementariƫr Jan Cremers ter verbetering van de richtlijn voor Europese Ondernemingsraden.

Eerder dit jaar kwam de Europese Commissie met een voorstel om de huidige richtlijn gedeeltelijk te herzien. "Het voorstel was ronduit teleurstellend", aldus Cremers. Afgelopen zomer werden de sociale partners in een gezamenlijk advies aan het Europees Parlement en de Europese ministers het eens over de nodige aanpassingen. "Een goede en zeer nuttige start van het onderhandelingsproces", aldus Cremers.

Jan Cremers, namens de sociaal-democratische fractie PES, woordvoerder bij de herziening van deze richtlijn, heeft zich samen met collega's uit andere fracties sterk ingezet op die punten waar de sociale partners het niet eens konden worden. Bijvoorbeeld over de betrokkenheid van een Europese Ondernemingsraad bij de besluitvorming in het ene land met gevolgen in een ander land. De invloed van nationale ondernemingsraden neemt af en besluiten in grote ondernemingen, met gevolgen voor Nederlandse werknemers, worden steeds vaker buiten onze landsgrenzen genomen. "We moeten duidelijk afspreken dat als besluiten in Londen of Berlijn invloed hebben op een vestiging in Amsterdam, de Europese Ondernemingsraad dan ook mee kan praten over die beslissingen', aldus Cremers.

"De voorgestelde wijzigingen zijn gebaseerd op bestaande rechtspraak en op de ervaringen die de afgelopen 12 jaar met de richtlijn zijn opgedaan. Het is nu zaak snel tot een afronding te komen van dit belangrijke dossier", aldus Cremers, die er van uit gaat dat de onderhandelingen vanuit het Europees Parlement met het Franse voorzitterschap en de Europese Commissie spoedig kunnen beginnen.