PvdA Europees parlement


Financiële educatie: "Hoog rendement, hoog risico"

18 november 2008

De financiële crisis heeft aangetoond dat consumenten zich vaak onvoldoende bewust zijn van de risico´s betreffende hun spaargeld of ander financiële diensten. Volgens PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg is het belangrijk dat iedereen daar weet van krijgt: "Een hoog rendement gaat namelijk gepaard met een hoog risico, dit gegeven moet net zo logisch zijn als het verhoogde risico op longkanker vanwege het roken".

Spaargeld, leningen, verzekeringen, pensioenen, het zijn allemaal financiële diensten waar we gebruik van maken. Het Europees Parlement zal morgen in een aan te nemen rapport juist het belang onderstrepen van goede voorlichting en kennis bij consumenten over hoe deze diensten werken en wat de risico's zijn.

"Het gaat niet alleen om de hoeveelheid informatie, maar juist ook om de kwaliteit van informatie. Daarbij is het van belang dat consumenten voldoende kennis hebben om de informatie van banken te bestuderen", zo stelt Van den Burg.

Volgens de PvdA moeten nationale en Europese publieke- en private partijen met elkaar samenwerken om de voorlichting te verbeteren. Niettemin mag een goede voorlichtingscampagne nooit een reden zijn om het toezicht op mogelijk oneerlijke handelspraktijken te verminderen, volgens Van den Burg.

Financiële producten gaan over de grens en in dat geval is de inmenging van Europa van belang. Ook kunnen Europese of nationale initiatieven, zoals bijvoorbeeld de financiële bijsluiter in Nederland, een stimulans zijn voor lidstaten en de sector om projecten op te zetten of te verbeteren.