PvdA Europees parlement



1 miljard euro voor 1 miljard mensen: veiling voor arme landen
18 november 2008

PvdA-europarlementariër Thijs Berman samen met Teun van der Keuken, journalist en tv-presentator, en Hivos nodigen u uit bij een openbare veiling in Nieuwspoort, Den Haag, op donderdag 20 november a.s. om 16u30. Met de veiling willen zij de aandacht vestigen op de wereldwijde voedselcrisis.

"Eén miljard euro voor één miljard arme landen is niet teveel gevraagd: honger in de wereld neemt nog steeds toe", zegt Berman. De voedselcrisis is van de voorpagina's verdwenen. Toch weten 1 miljard mensen niet of ze de volgende dag zullen eten. Europa kan voor een doorbraak zorgen, met een miljard Euro voor boeren in ontwikkelingslanden. Geef hen de kans hun eigen productie snel te verhogen.

Europa neemt op vrijdag 21 november het politieke besluit. Bij de onderhandelingen over de EU-begroting voor 2009 is het plan om één miljard euro te bestemmen voor boeren in ontwikkelingslanden nog steeds een twistpunt tussen het Europees Parlement en de Raad van Europese ministers van Financiën. Met dat geld krijgen de boeren sterke gewaszaden en de juiste bemesting. De verdeling ervan zou via de VN en lokale organisaties lopen. Hiermee kan de voedselproductie binnen één seizoen aanzienlijk verhoogd worden en is er voldoende voedsel voor één miljard mensen.