PvdA Europees parlement


Gezonde voeding op school

18 november 2008

Vanaf het schooljaar 2009/2010 wil het Europees Parlement 500 miljoen euro per jaar beschikbaar stellen voor het verdelen van fruit op scholen. "In de Europese Unie kampen 22 miljoen kinderen met overgewicht, waarvan een kwart zelfs met ernstig overgewicht. Hoog tijd dus om gezamenlijk een vuist te maken tegen ongezonde eetgewoontes. Via lesprogramma's en het uitdelen van groente en fruit op scholen kunnen we kinderen bewuster maken van het belang van gezonde voeding", aldus PvdA-europarlementariër Lily Jacobs.

De Europese lidstaten kunnen op basis van vrijwilligheid fondsen uit het schoolfruit-budget aanvragen en de regeling verder zelf invullen.

Deze nieuwe Europese regeling is goed nieuws voor de gezondheid van kinderen, maar Jacobs is minder gelukkig met de eis van het Europees Parlement dat al het fruit, dat wordt aangekocht door de scholen, afkomstig moet zijn uit de Europese Gemeenschap. "Dat leidt tot de belachelijke situatie dat scholen geen bananen mogen kopen voor hun scholieren, omdat die buiten Europa worden geproduceerd. Ik zie dit als een poging tot protectionisme, bovendien moeten lidstaten zélf weten welk fruit ze aankopen en van wie. Ik roep de Europese landbouwministers op deze betutteling terug te draaien", aldus Jacobs. Morgen zijn de Europese ministers bijeen om over deze regeling een besluit te nemen.

Een hoger groente- en fruitconsumptie beschermt kinderen tegen allerlei ziektes en voorkomt zwaarlijvigheid. In de Europese Unie wordt gemiddeld veel minder groente en fruit dan de aanbevolen hoeveelheid van 400 gram per dag geconsumeerd. Daarom is besloten de consumptie van gezonde voeding te stimuleren via scholen en lesprogramma's, net zoals met het schoolmelkprogramma. Nederland heeft al een eigen schoolfruit-programma , dat komt door de Europese maatregel niet in het gedrang.