Waterschap Aa en Maas

waterbuffering in voorbereiding

Bijzondere praktijkproef waterbuffering in voorbereiding

De ZLTO Gemert-Bakel en waterschap Aa en Maas willen gezamenlijk een praktijkproef uit gaan voeren om te bekijken of waterbuffering mogelijk is bij de Bakelse Plassen in Gemert-Bakel. De mogelijkhedenheden hiervoor zijn besproken tijdens het veldbezoek dat Ernest De Groot, loco-dijkgraaf en lid van het Dagelijks bestuur van het waterschap en enkele leden van de ZLTO Gemert-Bakel onlangs hebben afgelegd.

De ZLTO is met het idee gekomen om de Bakelse Plassen als waterreservoir te gebruiken om in tijden van droogte het water te kunnen gebruiken. Tijdens de proef worden er grote hoeveelheden water van de ene naar de andere waterplas gepompt waardoor het waterpeil stijgt. Ernest de Groot hierover: "We hebben het dan over maar liefst 140.000 emmers per uur en dat over een langere periode. Het is mogelijk om de proef op deze schaal uit te voeren omdat gebruik kan worden gemaakt van de aanwezige zandzuiginstallatie. Het lokale zandwinbedrijf heeft al te kennen gegeven graag mee te willen werken. We hebben de reconstructiecommissie 'De Peel' gevraagd om de praktijkproef financieel en/of door de inzet van kennis te ondersteunen."

Praktijkproef waterbuffering

Effecten op grondwater
Tijdens de proef moeten het grondwaterpeil en het peil van de waterplassen nauwlettend en intensief worden gevolgd. Met speciale apparatuur wordt bijgehouden wat de effecten zijn op het grondwater in de omgeving. Hierbij gebruikt het waterschap de modernste apparatuur en monitoringtechnieken. De verzamelde gegevens worden vervolgens ingevoerd in bestaande grondwatermodellen. De inzet van de specifieke kennis van het waterschap is hierbij erg belangrijk om de juiste conclusies te kunnen trekken. De verwachting is dat de praktijkproef binnen een termijn van circa 3 maanden kan worden uitgevoerd.

Toekomstmogelijkheden
Als de proef succesvol is, kan deze vorm van waterbuffering op veel meer plaatsen in het gebied en mogelijk zelfs overal op de hogere zandgronden van Nederland worden ingezet om de verdroging tegen te gaan. De proef is een typisch voorbeeld van het zoeken van het waterschap naar goede waterbuffering om de veerkracht van het watersysteem te vergroten. Iets wat steeds belangrijker wordt om bijvoorbeeld de gevolgen van de klimaatveranderingen ook in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. "Waterconservering is een succesvol middel in de tijd tegen verdrogingsbestrijding", aldus Ernest de Groot: "Laten we daarom samen met de gemeente Gemert-Bakel, ZLTO en andere betrokkenen de mogelijkheden van waterbuffering als aanvulling op waterconservering serieus gaan onderzoeken."