Voedingcentrum


Zorg voor je tanden

Tandartsen luiden de noodklok. Niet alleen gaatjes, maar ook tanderosie bedreigt het gebit. Eén van de grootste boosdoeners zijn frisdranken en vruchtensappen. Er zitten zuren in die zorgen voor slijtage van het gebit. Het Voedingscentrum raadt aan om niet vaker dan zeven keer per dag iets te eten en of te drinken.

Het is vaak een gewoonte om de hele dag door kleine porties te blijven eten en drinken. Maar hoe vaker je eet of drinkt, hoe sneller het gebit wordt aangetast. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Tanderosie
De zuren in dranken zoals frisdranken en vruchtensappen, zorgen ervoor dat het tandglazuur over grote oppervlakken wegslijt. Dat heet tanderosie. De tanden voelen pijnlijk aan en worden ook zwakker. Als het slijtproces eenmaal is ingezet is het niet te repareren. Hoe vaker tanden in contact komen met zuur, hoe groter de kans op erosie.

Gaatjes
Het gebit kan ook worden aangetast door gaatjes (tandcariës). Deze ontstaan doordat bacteriën de suikers in eten en drinken omzetten in zuren die gaatjes veroorzaken. Ook suikers die van nature in ons eten voorkomen, kunnen door bacteriën in zuur worden omgezet. Hoe vaker je eet, hoe groter het risico op gaatjes. En de kans op gaatjes neemt nog toe als de suiker lang in de mond blijft. Fruit blijft over het algemeen maar kort in de mond, kleverig snoep heel lang.

Drinken
Alle frisdranken (ook light frisdranken) en alle vruchtensappen zijn slecht voor het gebit. Er zit veel zuur in en dat zorgt voor tanderosie. Melk, karnemelk, yoghurtdrank, (mineraal-) water en koffie en thee zonder suiker zijn niet schadelijk. Het voordeel van water en koffie en thee zonder suiker is dat ze geen calorieën leveren. Die kun je dus altijd gewoon nemen.

Maximaal zeven eetmomenten
Om een gezond gebit te houden raadt het Voedingscentrum aan om maximaal zeven keer per dag iets te eten en of te drinken: drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor. Als je tussendoor iets wilt eten én drinken, doe dat tegelijkertijd. Dan maak je gebruik van slechts één eet- en drinkmoment. Wacht daarna tenminste twee uur voordat je weer wat neemt, zodat het tandglazuur de kans krijgt om zich te herstellen. Drink ook liever in een keer een drankje op, dan dat je er een paar uur over doet. En geef kinderen liever iets dat ze meteen op kunnen eten. Van een rolletje of zakje snoep blijven ze eten.
Poets verder twee keer per dag je tanden met een fluoride tandpasta. Als fluoride wordt opgenomen door tandglazuur zijn de tanden beter bestand tegen tandbederf.