Stichting Natuur en Milieu

Gentechsoja leidt tot meer gifgebruik en verlies van biodiversiteit

18 november 2008 - Minister Verburg negeert de motie van de Tweede Kamer tegen de toelating van gentechsoja van Monsanto op de Europese markt. Over deze gentechsoja, door manipulatie bestendig gemaakt tegen bestrijdingsmiddelen, wordt gestemd in de vergadering van Europese Landbouwraad van de ministers van de EU-landen. Deze vergadering vindt dinsdag 18 en woensdag 19 november 2008 in Brussel plaats.

Greenpeace en Stichting Natuur & Milieu vinden het ongehoord dat de minister niet naar de meerderheid van de Kamer luistert. Met kracht van argumenten hebben de parlementariërs duidelijk gemaakt dat manipulatie van deze soja absoluut onverantwoord is.

Meerderheid Nederlanders tegen gentech
De EFSA (European Food Safety Authority), belast met de veiligheidsbeoordeling van gentech in de EU, gaf groen licht voor deze soja, maar het betreft hier allerminst een waterdicht oordeel. Zo bleek vorige week nog dat muizen
vruchtbaarheidsproblemen krijgen na een menu van gentechmaïs waarvoor EFSA eerder goedkeuring heeft verleend.

De manier waarop minister Verburg van LNV ingaat tegen de meerderheid van de Kamer, is tekenend voor de Nederlandse opstelling in de Europese discussie over gentech. De meerderheid van de Nederlandse consumenten wil geen gentech op het bord, blijkt uit alle onderzoek. De EFSA-afweging van risicos voor mens en milieu ligt steeds meer onder vuur, andere EU-lidstaten willen een zorgvuldiger toelatingssysteem. Maar de minister blijft een grenzeloos vertrouwen stellen in de kansen van gentech voor duurzame landbouw.

Gentechsoja zeer schadelijk
In de praktijk blijkt dat gentechsoja leidt tot meer gifgebruik, grote industriële monoculturen en verlies van biodiversiteit. Bovendien worden boeren steeds afhankelijker gemaakt van dure gepatenteerde zaden met bijbehorende bestrijdingsmiddelen. Maar de Nederlandse overheid gelooft nog steeds in de mooie beloften van de industrie.

'Als minister Verburg inderdaad denkt dat deze gentech-soja fantastisch is voor mens en milieu, moet ze het lef hebben om veel verder te kijken dan het EFSA-advies, en ook de gevolgen voor bestrijdingsmiddelengebruik en de positie van kleine boeren in de toelating betrekken', zegt Herman van Bekkem, gentech-deskundige van Greenpeace Nederland, mede namens Natuur & Milieu. 'Verburg moet haar oren niet laten hangen naar de veevoersector die vooral geïnteresseerd is in zo veel en zo goedkoop mogelijk veevoer, zonder ook maar enige rekening te houden met de schadelijke gevolgen van gentech voor het milieu.'

Nederland zwak in gentechdebat
Het positieve oordeel van minister Verburg staat niet op zichzelf. Nederland speelt tot nu toe een buitengewoon zwakke rol in het gentechdebat in Brussel, terwijl de minister beter zou moeten luisteren naar wat zowel de Kamer als de Nederlandse consument wil. 'Zolang we in Europa enkel op een gebrekkig EFSA-advies vertrouwen, is een voorlopige stop op de toelating van gentechgewassen volledig gerechtvaardigd', aldus Van Bekkem.

Greenpeace en Natuur en Milieu verwachten daarom dat minister Verburg de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer alsnog honoreert, voordat ze op 18 november vertrekt richting Brussel.

Publicatiedatum: 18-11-2008