Waterschap Regge en Dinkel


Dinkel werken samen aan Wolfkaterbeek

Particulier en waterschap Regge en Dinkel werken samen aan Wolfkaterbeek

Beckum - In samenwerking met een particuliere eigenaar heeft waterschap Regge en Dinkel een landbouwperceel van 10 ha veranderd in een mooi stuk nieuwe natuur waarin waterberging, recreatief gebruik en ecologische inrichting centraal staan. Het project is nu klaar en er zijn schapen het gebied in gelaten om het op een verantwoorde manier te begrazen.

Oorspronkelijk liep de Wolfkaterbeek kaarsrecht door het perceel. Eigenaar Morsink van Erve Wolfkotte uit Beckum wilde het gebied omvormen tot nieuwe natuur, wat beter zou passen bij zijn recreatieve bedrijfsactiviteiten. In overleg met waterschap Regge en Dinkel is een plan uitgewerkt, waarbij waterdoelstellingen en ambities voor nieuwe natuur en recreatie geïntegreerd zijn.

Op historische kaarten is de oude meanderende (kronkelende) loop van de Wolfkaterbeek gemakkelijk terug te vinden. Deze meanderende loop stond bij de planvorming centraal.
Waterberging is gerealiseerd door een oud klein beekdal terug te brengen en als overstromingszone in te richten. Om het totale gebied van 10 hectare te kunnen benutten bij grote piekafvoeren is er een brede kade aangelegd rond het perceel. Het water kan dan bij hevige regenval volledig de ruimte krijgen. De vroegere ecologische omstandigheden worden op deze manier weer volledig in ere hersteld bij de Wolfkaterbeek.
wolfkaterbeek.jpg (1660 Kb)