Ingezonden persbericht


JOVD tegen Teeven: Legaliseren die handel!


1 JOVD publiceert open brief aan VVD-Kamerlid in Volkskrant

Den Haag, 18 november 2008 - In een open brief aan Fred Teeven in de Volkskrant mengt de JOVD zich in de discussie over het gedoogbeleid, die onlangs binnen de VVD is losgebarsten. De JOVD roept Teeven op zijn liberale hart te volgen en niet te kiezen voor een algeheel verbod op handel in en gebruik van softdrugs.

In de Volkskrant geven JOVD voorzitter Jeroen Diepemaat en Algemeen Bestuurslid Politiek Mark Thiessen een mening weer die ingaat tegen de opvatting van het VVD-karmerlid Teeven. Volgens Diepemaat en Thiessen dient het gedoogbeleid afgeschaft te worden ten faveure van legalisering en regulering van de handel in softdrugs. De JOVD maakt zich zorgen over de verschuivende positie van de VVD binnen de discussie over het softdrugsbeleid.

Diepemaat en Thiessen: "Het verbieden van softdrugs gaat veel te ver en past in zijn geheel niet bij een liberale partij als. Laten we nou eens ophouden met de nadruk leggen op verbieden en sluiten. Daar wordt de wereld niet leuker van, en ook niet veiliger". De JOVDŽers zijn het wel met Teeven eens dat het tijd is dat het gedoogbeleid ter discussie wordt gesteld. Ze roepen het VVD-kamerlid hierbij op zijn "liberale hart te volgen".

De JOVD erkent de negatieve gevolgen van het gebruik van cannabis, maar gelooft dat legalisering deze nadelen het best het hoofd kan bieden. Door legalisering krijgt de overheid meer zicht op de handel en het gebruik van softdrugs: "Door te verbieden creëer je juist nieuwe problemen. De verkoop van softdrugs zal gewoon doorgaan, maar dan in het criminele circuit. Mensen gaan niet minder blowen, wanneer de overheid zegt dat dit niet mag. Dit zien we duidelijk in landen waar de verkoop van softdrugs illegaal is of niet gedoogd wordt. Met het sluiten van coffeeshops drijf je de consument in de handen van louche dealers, en criminaliseer je de handel nog meer dan al het geval is," aldus Diepemaat en Thiessen.

De JOVD zegt de discussie over het softdrugsbeleid binnen de VVD op de voet te zullen volgen en beloven hieraan actief deel te zullen nemen. Diepemaat: "Dit krijgt ongetwijfeld een staartje" .

*** Voor meer informatie ***

Jeroen Diepemaat Landelijk Voorzitter 06 12 909 348 Mark Thiessen Voorlichter 06 43 544 606


---- --
Beste Fred,

het doet ons deugd dat je de afgelopen weken hebt laten blijken het VVD-standpunt over het gedoogbeleid ter discussie te willen stellen. Hier is de JOVD het helemaal mee eens. We zullen de komende tijd dan ook onze stinkende best doen om de VVD te helpen de discussie tot een succesvol einde te brengen. Op weg naar het enige juiste standpunt. En daar zullen we dan weer met elkaar over van mening verschillen. Het is duidelijk dat je nog liever vandaag dan morgen softdrugs voorgoed zou willen verbieden. Geen gedogen dus, en al helemaal niet legaliseren. Dat vinden wij veel te ver gaan, en in zijn geheel niet passen bij een liberale partij als de VVD. We moeten af van het gedoogbeleid, en in plaats daarvan de in- en verkoop van softdrugs legaliseren en reguleren. Het is al erg genoeg dat we mede dankzij de VVD vanaf 1 december de oerhollandse paddo niet meer in de winkel kunnen kopen. Laat dit niet ook met softdrugs gebeuren!

Natuurlijk heeft het gebruik van softdrugs nadelen, net zoals bijvoorbeeld het overmatige gebruik van alcohol. Dit wil echter niet zeggen dat verbieden de juiste oplossing is. Door te verbieden creëer je juist nieuwe problemen. De verkoop van softdrugs zal gewoon doorgaan, maar dan in het criminele circuit. Mensen gaan niet minder blowen, wanneer de overheid zegt dat dit niet mag. Dit zien we duidelijk in landen waar de verkoop van softdrugs illegaal is of niet gedoogd wordt. Met het sluiten van coffeeshops drijf je de consument in de handen van louche dealers, en criminaliseer je de handel nog meer dan al het geval is.

Momenteel is het toegestaan softdrugs te kopen, te bezitten en te gebruiken. Ook is het voor coffeeshophouders toegestaan een kleine hoeveelheid te verkopen. Echter, het telen en verkopen van softdrugs aan de achterdeur is strafbaar. Dit dwingt coffeeshophouders ertoe zaken te doen met lieden waarmee ze dat misschien niet zouden willen. Dit is een situatie waar ook wij vanaf willen. Op het moment dat de teelt en de inkoop van softdrugs gelegaliseerd worden hebben we een systeem dat niet zo scheef is als het huidige gedoogbeleid. Ook heeft de overheid dan de mogelijkheid te controleren op kwaliteit en THC-gehalte, en kan er eindelijk paal en perk gesteld worden aan de illegale teelt. Op deze manier worden illegale kweek en handel niet langer aangemoedigd, en kan de teelt eindelijk uit het donker.

Bovendien moet je je afvragen of de overheid in dit geval het recht heeft de burger te vertellen dat het gebruiken van softdrugs slecht voor ze is, en dat ze er dus van af moeten blijven. Een mens kan heel goed eigen keuzes maken, als hij goed is voorgelicht . Dat geldt ook in het geval van het gebruik van softdrugs. De nadelige gevolgen, die er bijvoorbeeld ook zijn bij het gebruik of misbruik van alcohol, moeten duidelijk zijn. Door middel van voorlichting kan dit onder de aandacht gebracht worden. Daarin kan de overheid een rol spelen, maar die rol houdt op bij de persoonlijke keuze van een persoon om wel of geen softdrugs te gebruiken. Wij geloven niet in de maakbare samenleving. Vertrouwen in de eigen verantwoordelijkheid van de mens is een van de pijlers van het liberalisme.

Volgens ons is een beleid gebaseerd op legalisering en regulering de beste opvolger voor het huidige achterhaalde gedogen. Laten we nou eens een keer ophouden met de nadruk leggen op verbieden en sluiten. Met deze instelling wordt de wereld er niet veel leuker op, en ook niet veiliger. De VVD is een partij die een verleden heeft van bouwen en vertrouwen op mensen. Daar voelen wij ons als jongeren erg tot aangetrokken. Ook is de VVD een echte debatpartij. Wij zullen ons dan ook vol jeugdige overgave in de discussie over het softdrugsbeleid storten. Maar we hopen wel dat je hierbij je liberale hart zal volgen. Dat kan echt geen kwaad.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Diepemaat en Mark Thiessen


---- --