Eén op de vijf werknemers leeft van salaris tot salaris blijkt uit een onderzoek van CareerBuilder.nl

18/11/2008 07:02

PR Newswire

AMSTERDAM, Nederland, November 18 /PRNewswire/ --

- Een gelijk aantal werknemers zet per maand niets opzij

Het land verkeert in een periode van lagere economische groei terwijl er wereldwijd onzekerheid bestaat op de arbeidsmarkt, waardoor werknemers meer moeite hebben dan ooit om uit te komen met hun salaris. Eén op de vijf (20 procent) zegt altijd of gewoonlijk van salaris tot salaris te leven om uit te komen. Dit blijkt uit een onderzoek van CareerBuilder.nl dat onlangs is uitgevoerd onder meer dan 430 werknemers.

Door de worsteling van salaris tot salaris is het moeilijk te plannen voor de toekomst. Twintig procent van de werknemers zegt maandelijks geen geld opzij te zetten. Van degenen die wel sparen, zet 49 procent per maand 160 euro of minder opzij en spaart 21 procent 65 euro of minder. Bovendien verklaart 89 procent van de werknemers niet mee te doen aan een bedrijfsspaarplan of een pensioenplan.

53 procent van de werknemers zegt per maand 650 euro extra salaris nodig te hebben om comfortabel te kunnen leven. Negen procent zegt meerdere banen nodig te hebben om elke maand rond te kunnen komen.

Als we per geslacht kijken, blijkt dat meer vrouwen (28 procent) dan mannen (18 procent) aangeven altijd of meestal van salaris tot salaris te moeten leven. Meer vrouwen (83 procent) dan mannen (79 procent) sparen elke maand een deel van hun salaris, terwijl 69 procent van de vrouwen beweert een vastgesteld budget te hebben, tegenover 60 procent van de mannen.

"Bijna tweederde van de werknemers heeft voor elke betaalperiode een vastgesteld budget, hoewel 14 procent toegeeft daar meestal overheen te gaan," zegt Wouter Goede, managing director van CareerBuilder.nl. "Net zoals in de zakenwereld kan het negatieve consequenties hebben als je over het budget heen gaat. Werknemers die hier moeilijkheden mee hebben zouden beter eens goed kunnen bekijken waar ze hun geld eigenlijk aan uitgeven, zodat ze hun prioriteiten opnieuw kunnen vaststellen, weer kunnen gaan sparen en hun financiële last kunnen verlichten."

Wouter Goede geeft de volgende tips om extra geld over te houden:

Ga eens naar een financieel adviseur - een gekwalificeerd, onpartijdig paar ogen dat naar jouw financiële situatie kijkt, ziet misschien extra mogelijkheden om geld te sparen.

Minder extra's - Soms zijn het de kleine dingen die bij elkaar opgeteld het meest kosten. Veel werknemers geven aan dat de kosten van relatief onbelangrijke activiteiten als winkelen, uitgaan en de aanschaf van elektronica de boosdoeners zijn. Stel een budget vast voor deze activiteiten zodat je onnodige uitgaven kunt beperken.

Kijk nog eens goed naar je reiskosten - volgens veel werknemers gaat elke maand een groot deel van het geld op aan hun auto. Nu de benzineprijzen zo enorm hoog zijn, net zoals de parkeerkosten in de stad, is het misschien tijd om andere manieren van transport te overwegen.

Onderzoeksmethode
Dit onderzoek is tussen 5 juni en 23 juni 2008 in opdracht van JobbingMall.nl online in Nederland uitgevoerd door Harris Interactive onder 431 Nederlandse werknemers (fulltime in dienst, niet als eigen baas) in de leeftijdscategorie 18 en ouder (voor sommige vragen zijn de percentages gebaseerd op een subset van Nederlandse werkgevers of werknemers, afhankelijk van hun antwoorden op bepaalde vragen). Met een zuivere kanssteekproef van 431 kan met 95% waarschijnlijkheid worden gezegd dat op de totale resultaten een steekproefafwijking van +/- 4,72 procentpunt van toepassing is. De steekproefafwijking voor gegevens van substeekproeven ligt hoger en is onderhevig aan variaties.

CareerBuilder.nl
CareerBuilder.nl, voorheen JobbingMall.nl is opgericht in 1997 en was daarmee een van de eerste vacaturesites in Nederland. De afgelopen 11 jaar is het een van de meest bezochte/gebruikte sites in Nederland. Begin 2007 werd JobbingMall overgenomen door CareerBuilder.com, de grootste online vacaturesite in de US. CareerBuilder is eigendom van Gannett Co., Inc. (NYSE: GCI), Tribune Company, The McClatchy Company (NYSE: MNI) and Microsoft Corp. (NASDAQ: MSFT). Vele grote Nederlandse werkgevers maken gebruik van Careerbuilder's zoektechnologie, het netwerk om vacatures te plaatsen, cv database en bedrijfs branding mogelijkheden. Banenzoekers zoeken hier naar carriere mogelijkheden, plaatsen hun cv's en schrijven zich in voor email job alerts en carrière advies informatie.

Contactpersoon voor de media:
Wouter Goede
Managing Director
+31-207084974
Wouter.Goede@careerbuilder.nl

Wouter Goede, Managing Director van CareerBuilder.nl, +31-207084974, Wouter.Goede@careerbuilder.nl






-