Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 18 november 2008

ATCB presenteert marketingplannen tot en met 2012

De komende jaren zullen het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau ( ATCB) en zijn partners extra marketingactiviteiten richten op met name Duitsland, Groot-Brittannië en België. Dat zijn niet alleen dichtbij gelegen landen maar ook markten met een hoog volume aan potentiële bezoekers. Extra bezoek uit deze landen kan de gevolgen van de economische crisis voor Amsterdam en regio verzachten, en zorgen voor de start van een nieuwe groeicyclus. Nieuw is ook dat ATCB het gehele Metropool-gebied in zijn strategische plannen betrekt. De Amsterdam Metropolitan Area beslaat globaal het gebied tussen Zandvoort, Zaanstreek, Almere en het Gooi. ATCB presenteerde zijn Strategisch Marketing- en Communicatie Plan voor 2009-2012 (SMCP) tijdens de Partnerbijeenkomst op 18 november in de Theaterzaal van de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam. Vanaf 2010 verwacht ATCB een herstel van het aantal overnachtingen in Amsterdam en regio, op voorwaarde dat de plannen van het SMCP worden uitgevoerd en de hotelcapaciteit in Metropool Amsterdam snel wordt uitgebreid. De doelstellingen van het vorige SMCP van ATCB zijn overigens ruimschoots gehaald. Tussen 2003-2007 groeide het aantal overnachtingen in Amsterdam met ruim 16 procent tot 8,8 miljoen en de bestedingen met 35 procent tot een omzet van 5,5 miljard euro. De werkgelegenheid nam toe met 24 procent tot in totaal 48.000 volledige arbeidsplaatsen.

Nieuwe attracties vanaf 2009

ATCB verwacht een positief effect op het bezoek aan Amsterdam van de diverse spectaculaire nieuwe en vernieuwde musea en attracties die vanaf 2009 hun deuren openen. Zoals in 2009 de Hermitage Amsterdam en Stedelijk Museum, in 2010 het Scheepvaartmuseum en het Filmmuseum op de IJ-oever, in 2011 de Chocoladefabriek bij het Centraal Station en rond 2013 het nieuwe Rijksmuseum. De internationale publiciteitscampagne van ATCB en partners rond deze nieuwe attracties zal kunnen zorgen voor vele extra bezoekers - zowel nieuwe als herhaalbezoekers.

Voor meer persinformatie en beeldmateriaal: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau Communicatie & Media Services, tel. 020 - 5 512 531 E-mail: h.terbalkt@atcb.nl Persberichten van ATCB zijn te vinden op www.atcb.nl onder 'Nieuws'

Publieksinformatie: tel. 0900 400 40 40 (E 0,40 pm) en www.amsterdamtourist.nl

Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) heeft als taak het toeristisch- en zakelijk bezoek aan Amsterdam en regio te bevorderen. ATCB is op dit gebied de centrale organisatie voor Amsterdam en regio, die zich inzet voor de belangen van deze sector. Als kennis- en informatiecentrum voor toeristisch en zakelijk bezoek heeft ATCB een spilfunctie in de ontwikkeling hiervan. Daarnaast behoren tot de kerntaken het opstellen en uitvoeren van marketing- en promotieplannen, het stimuleren van innovatie en productontwikkeling en het bewaken van de kwaliteit van het toeristische product. Samen met het bedrijfsleven, culturele instellingen en overheid werkt ATCB aan het verhogen van de bestedingen door bezoekers in Amsterdam en regio, en het stimuleren van de werkgelegenheid.


---- --