Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden, 18 november 2008

Nummer: 06 / MV

Plannen Plasterk onderschrijven ambitie Stenden hogeschool

Stenden hogeschool is zeer content met de plannen van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor internationalisering van het hoger onderwijs. 'We zien hierin een nadrukkelijke erkenning voor de agenda van Stenden op het gebied van internationalisering,' aldus Robert Veenstra, voorzitter van het College van Bestuur van Stenden hogeschool. 'Wij participeren inmiddels een tijdje in een ambtelijke werkgroep die zich buigt over aanpassing van de wetgeving op het thema internationalisering en hierin zien wij een groot aantal van onze suggesties gehonoreerd.' Grenzeloos Goed
Tot 2014 trekt minister Plasterk 19,4 miljoen euro extra uit om de internationalisering van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek te bevorderen. De buitenlandervaring van de Nederlandse student moet flink toenemen: 17 procent beschikt daar nu over. In 2013 moet dat 25 procent zijn. Ook ziet Plasterk aan de hogescholen en universiteiten graag wat meer international classrooms, waarin Nederlandse en buitenlandse studenten samen onderwijs volgen. Plasterk schrijft dit in zijn internationaliseringsagenda Grenzeloos Goed.

Grand Tour
Internationalisering staat hoog op de agenda van Stenden hogeschool. De Stenden hogeschool heeft internationale vestigingen in Berlijn, Doha (Qatar), Bangkok (Thailand), Port Alfred (Zuid-Afrika) en sinds kort ook op Bali. In 2007 telde Stenden hogeschool 20,1 % buitenlandse studenten. Met een zogeheten Grand Tour en internationale stages biedt Stenden hogeschool haar studenten de mogelijkheid hun studie te combineren met reizen en het leren kennen van andere culturen en landen. Zij hebben de unieke kans om een deel van hun studie op Stenden campus sites in Europa, Afrika, het Midden Oosten en/of Azië te volgen.

Headsets
Marc Jacobs, dean van de opleiding International Hospitality Management (IHM) aan Stenden hogeschool, is groot voorstander van Plasterks voornemen 8,6 miljoen te reserveren voor docenten. 'Hiermee kunnen docenten een periode in het buitenland lesgeven. Voor een internationale opleiding is dat een absolute must. Ik deel nu al headsets uit voor internet-telefonie om het internationaal contact laagdrempelig te maken en het belang daarvan te benadrukken.'

Op 8 december wordt de internationaliseringsagenda van minister Plasterk door de Tweede Kamer behandeld.

Over Stenden
Aan Stenden studeren circa 11.000 studenten en werken bijna 1000 medewerkers. Er zijn vestigingen in Leeuwarden (hoofdvestiging), Emmen, Groningen, Meppel, Assen, Berlijn, Doha (Qatar), Bangkok (Thailand) en Port Alfred (Zuid-Afrika) met ieder hun eigen opleidingenaanbod. Het aanbod aan opleidingen bestaat uit 3 associate degrees, 21 bacheloropleidingen en 5 master opleidingen in de domeinen Service Management, Educatie, Zorg, Economie en Techniek. Stenden heeft 11 lectoraten die mede door middel van toegepast onderzoek zorgdragen voor verbinding tussen opleidingen en werkveld.