Ingezonden persbericht


JONGEREN GULLER DAN OUDEREN!

Jongeren zijn vrijgeviger dan ouderen. Dat is de uitkomst van het onderzoek uitgevoerd door Ruigrok | Netpanel in opdracht van Wings of Support. Opvallend is dat jonge werkende mensen eerder bereid zijn om 1% van hun inkomen in te zetten voor het steunen van een goed doel dan mensen van boven de 45. Deze opmerkelijke uitslag wordt verder gestaafd door de bevindingen van de 1%CLUB (www.1procentclub.nl): jongeren willen inderdaad wel bijdragen aan een "betere wereld", mits op een eigentijdse en flexibelere manier.

Het Ruigrok | Netpanel onderzoek is uitgevoerd onder 1000 werkende Nederlanders in de leeftijd tussen de 15 en 65 jaar. Hieruit komt naar voren dat bijna 25% van de jongeren bereid is 1% van zijn of haar inkomen te geven aan goede doelen, tegenover slechts 10% van de ouderen. De uitkomsten komen overeen met het ledenbestand van de 1%CLUB, een online marktplaats voor ontwikkelingsprojecten, waar particulieren en bedrijven 1% van hun inkomen, tijd en kennis direct kunnen bijdragen aan een project naar keuze. Ruim twee derde van de meer dan achthonderd 1%leden zijn inderdaad jonger dan 45 jaar.

Oprichters van de 1%CLUB, Anna Chojnacka en Bart Lacroix (resp. 29 en 33 jaar oud) zagen dat mensen van hun generatie wel degelijk grote bijdrages leverden aan "een betere wereld", maar dan op hun eigen manier. Deze groep wil volgens hen namelijk:


- Maximale zeggenschap. Ze willen zelf aangeven waar de eigen middelen worden ingezet.


- Maximale flexibiliteit. De jongeren van nu willen snel kunnen schakelen en nieuwe projecten kunnen kiezen waar de steun aan verleend wordt.


- Zelf de mate van betrokkenheid bepalen. Op het ene moment wil je meer bieden aan een project dan alleen een financiële bijdrage; je wilt ook meedenken of meewerken. Op andere momenten heb je het druk met je baan, kind, verhuizing.


- Het moet transparant zijn. Je wilt altijd zien wat er precies met je bijdrage is gebeurd.


- Het moet vrijblijvend zijn; te allen tijde moet je je bijdrage stop kunnen zetten: no strings attached! Deze generatie denkt vanuit netwerken en niet vanuit levenslange verbintenissen.


- Je wilt weten dat jouw inspanningen echt het verschil maken.

"De jonge generatie is echt wel betrokken: op een manier die bij hun wereld past waarin veel tegelijkertijd gebeurt. Met dit uitgangspunt is de 1%CLUB opgericht." Aldus Anna. "De 1%CLUB zelf wordt ook voortdurend doorontwikkeld met behulp van de meest actieve gebruikers: zo gaat de 1%CLUB op aandringen van de deelnemers de komende maanden steeds meer een community worden waar ook kennis en ervaringen uitgewisseld kunnen worden." Licht Bart verder toe.

Noot voor de redactie