Gemeente Delft

Twee keer 50 euro voor mensen met een laag inkomen

Dit jaar kunnen mensen met een laag inkomen twee keer ¤ 50,-- aanvragen. Het gaat ten eerste om een eenmalige tegemoetkoming voor een aanvullende ziektekostenverzekering van de gemeente, welke bedoeld is voor mensen met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau. Daarnaast is er de eindejaarstoeslag van de rijksoverheid voor mensen met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau. De gemeentelijke tegemoetkoming en de toeslag van het rijk kunnen tot 31 december 2008 worden aangevraagd. Op woensdag 19 november brengt staatssecretaris Ahmed Aboutaleb een bezoek aan Delft om aandacht te vragen voor de landelijke eindejaarstoeslag

De gemeentelijke tegemoetkoming
Iedereen die een aanvullende ziektekostenverzekering heeft, en niet z'n hoog inkomen heeft, krijgt een eenmalige tegemoetkoming van ¤ 50,- . Zo wordt het betalen van de premie iets makkelijker.

AV-Delft-verzekerd? Automatisch op de rekening
Cliënten die deelnemen aan de AV-Delft hebben het bedrag inmiddels automatisch op hun rekening gekregen. De AV-Delft is een gratis extra aanvullende ziektekostenverzekering voor Delftenaren met een laag inkomen.

Geen AV-Delft, wel aanvullend verzekerd? zelf aanvragen Mensen die (nog) geen deelnemer zijn aan de AV-Delft maar wel een aanvullende verzekering hebben, inwoner zijn van Delft èn een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau hebben, kunnen de eenmalige tegemoetkoming van ¤ 50,- per persoon alsnog aanvragen. Dat kan via telefoonnummer 14015, via de website www.gemeentedelft.info of aan de balie bij Werkplein Delft aan de Westlandseweg 40.

Landelijke eindejaarstoeslag rijksoverheid
Het ministerie van SZW heeft daarnaast aan gemeenten geld ter beschikking gesteld om mensen met een minimuminkomen een eindejaarstoeslag van ¤ 500,- per huishouden te geven.

Bekend bij WIZ? Automatisch op de rekening
Delftenaren die een bijstandsuitkering ontvangen, of van wie bij de gemeente bekend is dat zij voldoen aan de voorwaarden die het ministerie gesteld heeft, krijgen uiterlijk 1 december het geld automatisch op hun rekening gestort. Voor mensen die de eenmalige tegemoetkoming van de gemeente hebben aangevraagd, wordt meteen gekeken of zij ook recht hebben op de eindejaarsuitkering van het ministerie. Is dat inderdaad zo, dan ontvangen zij (per huishouden) ook de landelijke eindejaarsuitkering automatisch op hun rekening.

Niet bekend bij WIZ? Zelf aanvragen
Mensen zonder bijstandsuitkering die wel een laag inkomen hebben (SZW hanteert de norm tot 120 % van het bijstandsniveau) en die het bedrag niet automatisch op hun rekening gestort krijgen, kunnen vanaf 1 december zelf de landelijke eindejaarsuitkering aanvragen bij de gemeente. Dat kan via telefoonnummer 14015, via het aanvraagformulier op www.gemeentedelft.info of aan de balie bij Werkplein Delft aan de Westlandseweg 40.

Ahmed Aboutaleb op bezoek in Delft
Op woensdag 19 november brengt staatssecretaris Ahmed Aboutaleb een bezoek aan Delft om aandacht te vragen voor de landelijke eindejaarstoeslag. Hij luncht tussen 12.30 en 13.30 uur mee met de bewoners van woonzorgcentrum die Buytenwye. Ouderen zijn een belangrijke doelgroep voor de inkomensondersteunende voorzieningen vanuit het rijk en gemeente. Uit onderzoek blijkt dat deze mensen vaak een laag inkomen hebben maar te weinig gebruik maken van datgene waar ze recht op hebben.

In het boekje 'Dit geld(t) voor u' staan alle voorzieningen die Delft biedt aan mensen met een laag inkomen. Kijk op www.alselkeeurotelt.nl voor meer informatie.

Noot voor de redactie,

Gemeente Delft