Ingezonden persbericht


SP: 'Red kleine oude binnenvaart'

Brussel, 18 november 2008 * Oude schepen uit de kleine binnenvaart dreigen te verdwijnen door onuitvoerbaar strenge regels. 'Europa bemoeit zich zelfs met de breedte van het bed aan boord.' Erik Meijer wil van de Europese Commissie weten of schepen die ouder zijn dan 30 jaar kunnen worden vrijgesteld van de meest knellende van de 140 verscherpte regels van de Centrale Commissie Rijnvaart. 'De kleine binnenvaart zorgt in ons deel van Europa voor goederenverplaatsing via een fijnmazig net van waterwegen: dat scheelt tienduizenden vrachtauto's', aldus de SP'er.

Milieu, gezondheid, natuur
Erik Meijer herinnert de Europese Commissie via schriftelijke vragen aan eerdere uitspraken dat een belangrijk deel van het Europese goederenvervoer (weer) plaatsvindt over water. Daardoor belasten vrachtauto's het milieu minder, het is beter voor de volksgezondheid en ook voor de natuur. Vooral Nederland, België en Frankrijk hebben door hun kleine kanalen veel baat bij het vervoer via kleinere schepen. Maar onder de 1.000 ton capaciteit worden ze niet meer gebouwd. Ter vergelijking, één grote vrachtauto met lading weegt 40 - 50 ton. De binnenscheepvaart kon zich tot nu toe alleen maar handhaven omdat de kwaliteitseisen uit 1976 alleen gelden om nieuwe schepen veiliger, sneller en schoner te maken. Ze werden niet onverkort toegepast op oudere schepen zodat onbetaalbare verbouwingen of sloop niet nodig waren.

Verdwijnen
De Algemeene Schippers Vereeniging en de Vereniging Toerbeurt Noord-Zuid hebben de SP laten weten dat zij verwachten dat de binnenvaartschepen tussen 300 en 1.500 ton van vóór 1976 in de drie fasen waarin zij moeten voldoen aan strengere Europese veiligheidsnormen, volledig zullen verdwijnen omdat schippers het vertrouwen in de toekomst verliezen. Erik Meijer wil niet dat de Europese Commissie berust in het verdwijnen van het merendeel van de schepen. 'Niet in de laatste plaats omdat dit de komst inluidt van nog eens 67.000 vrachtwagens', aldus de SP'er.
---

Voor persvragen:

Rein van Gisteren
SP-team, Europees Parlement
adres: ASP7F269, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel
gsm: 0032 495 256 808, telefoon 0032 228 47492

www.sp.nl
nieuwsbrief SP-in-EUROPA: http://europa.sp.nl SP news in English: http://international.sp.nl