Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 18 november 2008

Internationale expositie 'Hooked on Design' in Saint-Etienne Samenwerkende Brainport-bedrijven tonen vooruitstrevend metaaldesign

De reizende expositie 'Hooked on Design' van Design Connection Brainport is van 15 tot en met 30 november 2008 te bezoeken in de Franse stad Saint-Etienne tijdens de Design Biënnale Cité du Design. 'Hooked on Design' toont producten en concepten op het gebied van metaaldesign. De producten zijn ontworpen, engineered en geproduceerd door de lokale maakindustrie in Brainport: van hoogstaande innovatieve technologische bedrijven zoals Van Berlo design + engineering tot conceptuele top designers zoals Joost van Bleiswijk. Samen tonen ze de kracht van samenwerking van de lokale industrie rondom metaaldesign in Brainport.

'Hooked on Design' toont high tech, conceptuele producten zoals de Ahrend Jetstream. Deze tafel in de vorm van een vliegtuigvleugel geeft kantoormedewerkers een gevoel van vrijheid. De Jetstream is ontworpen door Marijn van der Poll en op de markt gebracht door meubelproducent Ahrend. Van der Poll ziet de Jetstream als een statement: "Ik geloof dat de Jetstream bijdraagt aan het romantische idee dat het overal ter wereld mogelijk is om te werken".

Een ander voorbeeld te zien tijdens 'Hooked on Design' is de 'No Screw No Glue' meubellijn van Joost van Bleiswijk. De producten uit deze meubellijn zijn gemaakt van dunne roestvrij stalen elementen die aan elkaar bevestigd zijn zoals een kaartenhuis. HMF Nederland, gevestigd in Valkenswaard, heeft de producten gelaserd. De industriële producten die getoond worden tijdens 'Hooked on Design' laten zien dat esthetiek op een slimme manier met technisch vernuft en verkoopkracht kan versmelten.

De Ahrend Jetstream ontworpen door Marijn van der Pol 'No Screw No Glue' kabinet van Joost van Bleiswijk

De selectie van deelnemers aan Hooked on Design in Saint Etienne zijn:

Van Berlo Strategy & Design / Nedap, KranenGille / Goldsteen Metal Manufacturing & Design, Joost van Bleiswijk / HMF Nederland BV, Marijn van der Poll / Koninklijke Ahrend, Van Esch / Michiel van der Kley, Kiki van Eijk / HMF Nederland BV, Piet Hein Eek / Instaal / Tulp.

De volledige collectie was te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, die plaatsvond in Eindhoven van 18 tot 26 oktober 2008. De collectie 'Hooked on Design' was toen aangevuld met: GRO design / Nokia, Joine office for design, Dave Keune / Roxal Nederland BV, Brabantia, Pompe Design / Stirling Cryogenics & Refrigeration, Guus Alders / Beeldenstorm, Marko Macura / Bruns, Metaalwarenfabriek Phoenix BV / MMID, Studio JanJannes / Machinefabriek Van der Hoorn, GBO Design & Engineering / NTS group, Heras.

Over Brainport

Brainport is, als spil van een netwerk dat zich uitstrekt over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen, een Europese toptechnologieregio van formaat. Brainport vormt een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, naast Rotterdam (Seaport) en Schiphol (Airport). Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen om de internationale concurrentiepositie van Brainport verder te versterken. Met een gunstig ondernemersklimaat tot gevolg. Zowel voor grote internationale bedrijven als voor het midden- en kleinbedrijf. De agenda voor de samenwerking is het koersprogramma 'Brainport Navigator 2013; Lissabon voorbij!', dat zich richt op de gebieden People, Technology, Business en Basics. Binnen dit programma ontwikkelt Stichting Brainport projecten 'voor en door ondernemers' in de speerpuntsectoren High Tech Systems & Materials, Food, Automotive, Lifetec en Design.

Over Design Connection Brainport

Design Connection Brainport is verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma Design in Brainport 2009-2014. Het programma zet in op de versterking en groei van de toppositie die Brainport inneemt op het gebied van design & technologie. In samenwerking met bedrijfsleven, creatieve industrie en kennisinstellingen draagt Design Connection Brainport daarmee concreet bij aan de versteviging van de internationale concurrentiepositie van de regio. De focus ligt op het versterken van design als zelfstandige economische sector en het ontwikkelen van 'new business' op het snijvlak van design en technologie, door middel van het bij elkaar brengen, inspireren en faciliteren van alle belanghebbenden in de regio Brainport. Om dit te bereiken ontwikkelt, leidt en ondersteunt Design Connection Brainport in samenwerking met het werkveld een breed scala aan projecten. Het projectportfolio is een afspiegeling van de dynamiek in Brainport rond design.