Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht steekt energie in het klimaat

De Gemeente gaat samen met industrie en bedrijven, onderwijs en bouwsector werken aan een klimaatneutrale gemeente.

De gemeente gaat samen met vertegenwoordigers van de industrie, bedrijven, onderwijs en bouwsector de handen ineenslaan om samen te werken aan een klimaatneutrale gemeente. De samenwerkingsvisie en ambitie op het gebied van klimaat en energie staan vermeld in de nota 'Maastricht steekt energie in het klimaat'. De nota wordt op 18 november besproken in de Gemeenteraad van Maastricht. De Gemeente wil haar bijdrage leveren om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Dit kan door de uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk te reduceren, over te stappen op duurzame energiebronnen en de resterende uitstoot te compenseren. De Gemeente kan deze doelstelling niet alleen realiseren en is afhankelijk van een brede maatschappelijke samenwerking. In de afgelopen periode zijn er daarom op initiatief van verantwoordelijk Wethouder Wim Hazeu bijeenkomsten georganiseerd met vertegenwoordigers van de industrie, bouwsector, onderwijs-en kennisinstellingen en het Midden en Kleinbedrijf. In deze bijeenkomsten zijn actiepunten geformuleerd die de gemeente samen met de doelgroepen verder wil uitwerken. Een belangrijk actiepunt is de oprichting van een platform energietransitie Maastricht met vertegenwoordigers van de diverse doelgroepen. Ook worden er per doelgroep overleggroepen opgezet om de voorstellen uit de bijeenkomsten verder uit te werken en te realiseren. De Gemeente heeft in dit proces de regisseursrol. Voorbeelden van actiepunten die de komende tijd per doelgroep verder zullen worden uitgewerkt zijn:

Onderwijs en kennisinstellingen
De ambities voor de onderwijs-en kennisinstellingen worden opgedeeld in a) de gebouwen en b) de school als leerinstelling. Voorbeelden van concrete ambities zijn; invoeren van energiebesparingmaatregelen, inkoop van groene energie, invoering energiecertificaat, introduceren van lespakketten en projectweken op scholen over energie en klimaat.

Bouwsector
Wettelijk zijn er afspraken waaraan gebouwen en woningen op energiegebied moeten voldoen. Actiepunten boven de wettelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld; opstellen van een energieplan bij alle nieuwbouwprojecten, energieprestaties formuleren als vast onderdeel van bijv. PPS overeenkomsten, energiebesparingsmaatregelen invoeren in bestaande woningen, participatie in provinciaal project om 1000 klimaatwoningen oftewel energie-nul-woningen realiseren.

Industrie en bedrijven
Industrie en bedrijfsleven verbruiken 85% van het totale energieverbruik van de stad. Grote bedrijven en de industrie moeten zich houden aan de Wet Milieubeheer. Daarnaast kunnen verdergaande afspraken gemaakt worden. Concrete acties kunnen zijn; bedrijven oproepen om het duurzaamheidakkoord van het rijk te ondertekenen, oprichten van een energieloket, opstellen van een energievisie en realiseren van energiebesparende maatregelen. Ook andere concrete maatregelen zoals het uitschakelen van verlichting, het sluiten van diepvriezers in supermarkten en het gebruik van deurdrangers in winkels worden verder uitgewerkt.

Gemeente Maastricht
De gemeente gaat de komende jaren grootschalige duurzame energie projecten stimuleren en faciliteren op het gebied van windenergie, biomassa en waterkracht. De gemeente wil ook het gebruik van zonne-energie stimuleren bij particulieren en in stedenbouwkundige projecten. Voor alle gemeentelijke gebouwen en voorzieningen gaat de gemeente een energie-efficiencyscan uitvoeren en o.a.de volgende maatregelen nemen; invoeren duurzame energie-installaties voor gemeentelijke gebouwen, energiezuinige openbare verlichting, inkoop groene energie en invoeren energiebesparende maatregelen. Daarnaast gaat de gemeente meer voorlichting aan burgers geven over energiebesparing.