Ingezonden persbericht


Persbericht

7 november 2008

'Wereldoorlog is wereldgeschiedenis'

NIOD-lezingen op de Derde Dinsdag in het Verzetsmuseum A'dam

Voor het derde achtereenvolgende jaar presenteert het Verzetsmuseum in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie op de derde dinsdag van de maand een lezingencyclus, waarin de resultaten van nieuw historisch onderzoek worden gepresenteerd. Thema van de cyclus 2008/2009 is Wereldoorlog is wereldgeschiedenis, aansluitend bij het nieuwe onderzoeksprogramma van het NIOD dat in 2007 is gestart. Onderzoek naar het internationale karakter van de Tweede Wereldoorlog kan die oorlog blijvende actuele betekenis geven in deze tijd van globalisering. De internationale invalshoek heeft uiteenlopende onderzoeksthema's opgeleverd, waarvan de reeks een mooi overzicht geeft. Alle lezingen vinden plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 en starten om 15.30 uur.

Di 18 november 2008, De Tweede Wereldoorlog - nationaal verleden en wereldgeschiedenis

door Dr. Kees Ribbens / Moderator: Prof. dr. Marjan Schwegman, directeur NIOD

Lezing naar aanleiding van het samen met Joep Schenk en Martijn Eickhoff verrichte onderzoek Oorlog op vijf continenten. Nieuwe Nederlanders & de geschiedenissen van de Tweede Wereldoorlog'.

Door globalisering en migratiestromen groeit de bewustwording van de mondiale impact van de Tweede Wereldoorlog, en daarmee ook het bewustzijn van de uiteenlopende betekenis van oorlogservaringen en -herinneringen. In hoeverre vormen, naast de Februaristaking, ook de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de inzet van Marokkaanse soldaten in Zeeland onderdeel van de Nederlandse geschiedenis?

Di 16 december 2008, Altijd op de tweede rang. Piet de Queljoe in Nederlands-Indië, 'Japans' Java, en de onafhankelijke Republiek Indonesië

door Drs. Marije Plomp / Moderator: Drs. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum

Aan de hand van het levensverhaal van de Molukse Pieter Andreas De Queljoe (1895-1960) wordt geïllustreerd hoe de opeenvolgende machtswisselingen in Nederlands-Indië - de koloniale overheersing door Nederland, de Japanse bezetting, en de onafhankelijke Republiek Indonesië - persoonlijke levens en carrières hebben beïnvloed.

Vervolg lezingen in 2009:

Di 20 januari, De 'zwarte schande'. De omstreden inzet van zwarte soldaten in Europa

door Drs. Dick van Galen Last / Moderator: Drs. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum

Di 17 februari, De globalisering van het holocaustdebat

door Dr. Wichert ten Have en Prof. dr. Johannes Houwink ten Cate, Centrum voor Holocaust en Genocide Studies / Moderator: Drs. Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum

Di 17 maart, Unilever between Reich and Empire, 1939-45

door Dr. Ben Wubs / Moderator: Prof. dr. Peter Romijn, hoofd afdeling onderzoek NIOD

Aanvang lezingen: 15.30 uur - Entree: 7,50 / 5,00 euro voor kortingpassen. Reserveren aanbevolen via 020 - 620 25 35 of info@verzetsmuseum.org.


---

Verzetsmuseum Amsterdam

NIODlezingenserie op de 3e dinsdag: Wereldoorlog is wereldgeschiedenis

V.a. 18 november, 15.30 uur

Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org