Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FILMS JORIS IVENS OP DVD

Op dinsdagmiddag 18 november is in LUX - Nijmegen de presentatie van de internationale Joris Ivens DVD-box. Deze box bevat een selectie van de films van de precies 110 jaar geleden in Nijmegen geboren filmmaker Joris Ivens (1898-1989). Zijn vrouw Marceline Loridan-Ivens en Edgar Reitz (bekend van de Heimat-serie) krijgen het eerste exemplaar uitgereikt tijdens een voor publiek toegankelijk symposium. Het symposium heeft het werk van Ivens tot onderwerp.

Joris Ivens wordt wereldwijd beschouwd als een van de pioniers van de documentaire filmkunst met avant-garde films als De Brug en Regen uit de jaren twintig en sociale films als Borinage en The Spanish Earth. Twintig filmklassiekers van zijn hand, van zijn jeugdfilm De Wigwam uit 1912 tot zijn filmtestament Een verhaal van de wind uit 1988, zijn in de DVD-box opgenomen, waaronder films die de Gouden Palm in Cannes of de Gouden Leeuw in Venetië hebben gewonnen. Van alle films heeft de Europese Stichting Joris Ivens(ESJI) na jarenlang onderzoek in diverse collecties de meest authentieke versie gevonden of gereconstrueerd. Bij het Nijmeegse bedrijf Edit'B is de afgelopen twee jaar intensief gewerkt aan de digitale restauratie van al het gescande materiaal, in totaal ruim een miljoen filmframes. Hierdoor zijn voor het eerst sinds vele decennia zijn filmklassiekers als De brug (1928) en Regen (1929) weer in hun oorspronkelijke versie te zien met de originele begintitels. Beelden die heel lang op hun kop hebben gestaan of gespiegeld waren zijn weergegeven zoals bedoeld . Bij de DVD-box verschijnt het boek 'Joris Ivens, wereldcineast' van 544 pagina's, waarin het ontstaan van de films uitgebreid wordt beschreven. André Stufkens, directeur van de ESJI, zegt: 'Ook twintig jaar na zijn overlijden worden de films van Ivens wereldwijd vertoond op festivals, maar ik ben blij dat nu met deze box de films voor iedereen beschikbaar zijn'.

De presentatie vindt plaats op 18 november om 14.00 uur in LUX Nijmegen en op 21 november om 15.00 uur in Tuschinski in Amsterdam, waar tijdens het IDFA -International Documentary Festival Amsterdam- dagelijks een Ivensprogramma in het Filmmuseum draait.

Op 19 november is er in het Vlaams Arsenaal een internationaal symposium met vooraanstaande filmwetenschappers als Tom Gunning, Michael Chanan en Bert Hogenkamp, waarin Ivens' filmwerk van allerlei kanten wordt belicht.

In Parijs zal de Cinémathèque Française aansluitend op het Nederlandse programma in het voorjaar van 2009 een groot retrospectief aan Ivens wijden, wanneer de dvdbox in Frankrijk door ARTE wordt gelanceerd. In de Verenigde Staten organiseert het MoMA, Museum of Modern Art, in New York een Ivensprogramma t.g.v. de box. Naast de films is er veel uniek bonusmateriaal opgenomen op de box, zoals een nog nooit eerder vertoond filminterview met Joris Ivens uit 1983, waarin hij een uur lang over zijn leven spreekt. Ook een levendig filminterview van de Franse filmmaker Jean Rouch met Ivens maakt deel uit van de box. Van meerdere films zijn bijzondere versies opgenomen, zo zal de film Regen, vorig jaar opgenomen in de filmcanon van Nederland, in drie verschillende geluidsversies te horen zijn. De beroemde documentaire The Spanish Earth over de Spaanse Burgeroorlog zal met zowel de commentaarstem van Ernest Hemingway als Orson Welles te horen zijn. In een speciale film wordt getoond wat het proces van digitale restauratie van de Ivensfilms heeft ingehouden.

Voor de Joris Ivens DVD-box werkt de Europese Stichting Joris Ivens samen met CAPI Films in Parijs en het Filmmuseum in Amsterdam.

In Nederland wordt de DVDbox uitgebracht door JUST Entertainment, in Frankrijk door ARTE en in de Verenigde Staten door Facets.

Einde bericht--------------------------------------------------------------------

Informatie: Europese Stichting Joris Ivens / André Stufkens / 024 - 3888774 / www.ivens.nl

Persmoment met Edgar Reitz en Marceline Loridan-Ivens (van wie onlangs haar autobiografie "Ma vie balagan" (uitg.Laffont, Parijs) verscheen) in hotel Atlanta te Nijmegen: dinsdag 18 november tussen 10.30 - 12.30 uur

Persmoment met Marceline Loridan-Ivens in hotel Schiller te Amsterdam: vrijdag 21 november tussen 10.30-12.30 uur.