Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 18 november 2008

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Presentatie: Hatice Kurþun


---

Hoofdgast is historicus en arabiste Maaike van Berkel. Binnenkort verschijnt van haar en Rudi Kunzel de bundel opstellen Ibn Khaldûn en zijn wereld, over het leven en werk van de Noord-Afrikaanse wetenschapper Ibn Khaldûn (1332-1406). Hij wordt ook wel gezien als de grondlegger van de sociologie. De opstellen belichten Ibn Khaldûn en zijn visie op de wereld vanuit historisch, antropologisch, sociologisch en filosofisch perspectief.

De Turkse Nederlander Nur Hamurcu, vertelt in de Islamitische canon over een boek wat volgens hem de essentie van de islamitische (culturele/ literaire) traditie bevat.

Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik, neemt het Misverstand van de Week voor zijn rekening. Dit keer over het vermeende nucleaire wapenprogramma van Iran.

Hoe ziet uw paradijs eruit? Welke rol zou u hierin willen spelen, God, de slang, Adam of Eva? Beeldend kunstenaar Anne Verhoijsen onderzoekt in de documentaire 'Visions of Paradise' de visie van mensen uit diverse landen op het Genesisverhaal.

Historisch taalkundige Marlies Philippa schreef het boek Koffie, kaffer en katoen bijna twintig jaar geleden. Nu is er een heruitgave verschenen. Het boek geeft een overzicht van de Arabische leenwoorden die in de loop van de tijd in het Nederlands zijn gekomen. Ook de meest recente woorden worden behandeld.

De Paneldiscussie deze week gaat het over de vraag of de islam steeds meer een website religie aan het worden is. Want steeds meer jongeren gaan op het internet op zoek naar antwoorden op geloofsvragen. Is het werkelijk zorgwekkend dat steeds meer jongeren hun toevlucht zoeken tot het internet als ze met geloofsvragen zitten? En moet er niet zoals uit een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt, een 'keurmerk' komen, om zo de betrouwbaarheid van informatie op het internet te garanderen?

Live muziek: Kasba bestaat uit een groep muzikanten met verschillende muzikale en culturele achtergronden. Hierdoor ontstaat een energieke en dansbare mix van Noord Afrikaanse raï en gnawa gekruid met westerse rock en reggae. www.kasba.nl

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.