Ingezonden persbericht


Aandeel groene stroom bij huishoudens verder gestegen

Utrecht, 18 november 2008 - Het aantal Nederlandse huishoudens met groene stroom is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. In 2008 hebben 2.7 miljoen huishoudens groene stroom, een toename met 12% ten opzichte van 2007. Dit blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van Energieprijzen.nl naar het aandeel van groene stroom in Nederland.

Energieprijzen.nl wijst de stijging vooral toe aan de forse marketinginspanningen voor groene stroom. Manager Arjin van As: "Een paar flinke marketingcampagnes hebben vrucht afgeworpen. Bij partijen die campagne hebben gevoerd is het aandeel ook harder gestegen dan bij partijen die dat niet doen." Daarnaast speelt ook de economische voorspoed een rol en de opkomst van enkele nieuwe groene leveranciers. Van As: "In de afgelopen jaren hebben we gezien dat het marktaandeel van groene stroom meebeweegt met de perceptie van welvaart bij het grote publiek, en tot een maand of twee geleden ging het natuurlijk heel erg goed."

Goedkoper
Groene stroom gaat dus een spannend jaar tegemoet. Enerzijds zal de behoefte om groene stroom te kopen onder druk van de recente crisis wel minder worden, maar aan de andere kant is groene stroom nog altijd goedkoper dan grijze stroom. Van As: "Zeven aanbieders in de top-10 bieden een groen product aan. Als je de overstap maakt naar groene stroom kun je nog steeds een voordeel van 200 tot 250 euro op jaarbasis halen. Juist in een tijd waar het economisch minder gaat is die financiële overweging een sterke stimulans om te kiezen voor groene stroom."

Certificaten
Volgens Energieprijzen blijft het goed om voor groene energie te kiezen, ook als de groene stroom zelf niet uit Nederland komt. "Als er onder invloed van de Nederlandse vraag een windpark in Polen wordt gebouwd, levert dat op Europese schaal toch een substantiële vermindering van de CO2 uitstoot op," aldus Van As. Energieprijzen voorziet verder dat in Europa de vraag naar groene stroom volgend jaar nog verder groeit, tot ongeveer gelijk aan het aanbod. "Daarmee bereiken we dan het punt dat elke stijging van de vraag in Europa ook leidt tot nieuwbouw van groene productiecapaciteit," meent Van As. "En dat is toch waar we het allemaal voor doen."


---

Over Energieprijzen.nl
Energieprijzen.nl is de grootste onafhankelijke vergelijkingssite voor energie, sinds februari 2000 online. Energieprijzen.nl vergelijkt alle producten van energieaanbieders op prijs, samenstelling, herkomst, leverings- en contractvoorwaarden. Energieprijzen.nl is een initiatief van Econcern (www.econcern.com).

Econcern's missie is 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Econcern bestaat uit werkmaatschappijen Ecofys, Evelop, Ecostream, Ecoventures en OneCarbon. Gezamenlijk realiseren zij unieke projecten, innovatieve producten en diensten voor een duurzame energievoorziening. Econcern, wereldwijd actief met meer dan 1.200 professionals in ruim 20 landen, staat op plaats 234 in Business Weeks lijst van snelst groeiende bedrijven in Europa en won de 'European Business of the Year Award 2008'.


---