Ingezonden persbericht


Vrouw verbetert de zorg specifiek voor de vrouw

Agis roept alle Nederlandse vrouwen op tot actief meedenken

Agis is de eerste zorgverzekeraar die het initiatief neemt om de kwaliteit van de op de vrouw gerichte zorg samen met vrouwen te verbeteren. In samenwerking met het UMC Utrecht en Care for Women roept Agis alle vrouwen in Nederland op actief mee te denken over vrouw specifieke zorg. Hiervoor lanceert de zorgverzekeraar vandaag de website www.eenvrouwalsik.nl Vrouwen worden uitgenodigd om al hun ervaringen, wensen en behoeften via deze site kenbaar te maken.

De ervaringen en ideeën van vrouwen worden besproken in een door Agis opgerichte Vrouwen Expertiseraad. Deze input vormt de basis en is de leidraad om tot concrete voorstellen voor zorgverbetering te komen. Met de input van de vrouwen gaat de Vrouwen Expertiseraad aan de slag. Agis belooft minimaal twee zorgverbeteringen, gebaseerd op behoeften en wensen van vrouwen, voor vrouwen te realiseren in 2009. Verbeteringen in de zorg,

Agis wil de komende jaren een kwaliteitsverbetering in de zorg voor vrouwen bewerkstelligen. Agis neemt hierbij een initiërende en faciliterende rol aan door het zorgveld en de vrouw dichter bij elkaar te brengen. Medisch onderzoek naar de mens is veelal gebaseerd op de man. 'Specifiek onderzoek gericht op de vrouw is onderbelicht. Bovendien is er te weinig aandacht voor de samenhangende gezondheidsproblemen en klachten van vrouwen' aldus Professor doctor Bart Fauser van het UMC Utrecht en autoriteit op het gebied van vrouwvriendelijke zorg. Een vergelijkbare mening deelt Catherine van Heest, directeur van Care for Women: 'De geïntegreerde begeleiding en zorgverlening voor vrouwen is voor verbetering vatbaar'.

www.eenvrouwalsik.nl

Op de speciaal gelanceerde website www.eenvrouwalsik.nl kunnen vrouwen hun ervaringen met zorg en zorgverleners delen. Dit kunnen persoonlijke ervaringen betreffen of ervaringen meegemaakt bij een vriendin, moeder of dochter. Primaire doelstelling van deze site is om alle vrouwen van Nederland zich ervan bewust te maken dat er een plek is waar naar hen geluisterd wordt en waar zij hun verhaal kwijt kunnen. De site wordt binnenkort uitgebreid met een onderzoeksplatform waarin vrouwen worden betrokken in zorgverbeteringsthema's. Daarin kunnen vrouwen reageren op verbetervoorstellen. Dit platform is niet alleen voor vrouwelijke klanten van Agis maar voor alle vrouwen in Nederland.

Ira Telkamp, segment manager Speciale Doelgroepen: 'We hebben onder een groot aantal vrouwen een onderzoek uitgezet met de vraag wat zij belangrijk vinden in de vrouw specifieke zorg. Tot onze grote vreugde hebben in een paar dagen tijd meer dan 2800 vrouwen gereageerd. Daaruit bleek dat 58.6% van de vrouwen in de leeftijd van 40-65 jaar vindt dat de zorg voor vrouwen absoluut verbeterd kan worden. Dit onderzoek is de eerste belangrijke bevestiging voor Agis. Uiteraard willen we alle vrouwen in Nederland oproepen om hun ideeën en behoeften met ons te delen via de website www.eenvrouwalsik.nl'

Ira Telkamp, segment manager Speciale Doelgroepen: '31 oktober 2008 was de laatste dag van de jaarlijkse borstkankermaand. Bij Agis denken wij twaalf maanden per jaar aan vrouwen, preventie en zorg. Daarom biedt Agis haar bestaande vrouwelijke klanten vanaf 1 januari 2009 een jaar lang gratis extra vrouwspecifieke vergoedingen aan en lanceren wij dit platform voor alle vrouwen in Nederland. Agis werkt vanuit de wensen van haar klanten. Dit is een belangrijke eerst stap vanuit Agis naar betere zorg voor vrouwen.'

Voor nadere informatie:

Agis Zorgverzekeringen, afdeling persvoorlichting, telefoon 033 445 58 56

-----

Achtergrondinformatie

Agis Zorgverzekeringen

Agis behoort met 1,23 miljoen klanten en ruim 1.400 medewerkers tot één van de grote zorgverzekeraars in Nederland. Hiermee neemt Agis een belangrijke positie in binnen de Nederlandse gezondheidszorg.

Care for Women

Care for Women is in 1997 opgericht door verpleegkundige Catherine van Heest. De organisatie biedt zorg en specifiek advies aan vrouwen en meisjes, van overgangsongemakken tot aan vragen rondom de zwangerschap. De verpleegkundigen van Care for Women - allemaal BIG-geregistreerd - ¤" houden praktijk op ruim tachtig plaatsen in Nederland. Zie www.careforwomen.nl voor meer informatie.

UMC Utrecht

Het UMC Utrecht bestaat uit het Academisch Ziekenhuis Utrecht, de Faculteit Geneeskunde en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek zijn de drie kerngebieden waarop het medisch centrum werkzaam is.