De snelste processor ter wereld: de Intel Core i7

Intels nieuwste processor breekt snelheidsrecords dankzij 'Turbo Boost' en 'Hyper-Threading'

Kontich, 18 november 2008 - Intel lanceert vandaag zijn meest geavanceerde desktop processor ooit: de Intel® Core(TM) i7 processor. De Core i7 processor is de eerste van een nieuwe familie van processors, gebaseerd op de 'Nehalem'-architectuur. Het is ook de meest veelzijdige Intel-processor ooit, met verschillende nieuwe technologieën die de prestaties verhogen wanneer dat nodig is en die zorgen voor een maximale datadoorvoersnelheid. De Core i7 processor zorgt voor meer snelheid bij onder andere video-editing, realistische games en andere populaire toepassingen, met prestatieverbeteringen tot 40 procent zonder verhoging van het stroomgebruik.

De Intel Core i7 wordt door de computerindustrie geprezen en heeft al een nieuw prestatierecord behaald, met een score van 117 punten in de SPECint_base_rate2006* benchmark. Deze benchmark meet de prestaties van processors en de Intel Core i7 is de eerste processor die meer dan 100 punten scoort.

Nieuwe Intel-technologieën
De Core i7 processor is onder andere uitgerust met Intels Turbo Boost Technologie, die de prestaties van de processor verhoogt wanneer dat nodig is. Daarbij wordt de kloksnelheid van een of meer van de vier individuele cores verhoogd, zonder dat daarbij meer stroom wordt verbruikt. De Core i7 is ook voorzien van de nieuwste stroombesparende technologieën van Intel, waarmee desktops in een zeer diepe slaapstand kunnen gaan. Dit was tot nu toe alleen mogelijk op notebooks met Intel processors.

De Core i7 processor zorgt ook voor een meer dan verdubbelde geheugenbandbreedte ten opzichte van voorgaande Intel 'Extreme' platforms. Dankzij Intel Quickpath Technologie wordt het transport van bits en bytes van en naar de processor versneld. Intels Hyper-Threading Technologie zorgt ervoor dat twee verschillende 'threads' tegelijkertijd verwerkt worden, waarbij iedere core twee dingen tegelijk kan doen. Dit betekent dat de Core i7 quad-core processor in totaal 8 threads tegelijkertijd kan verwerken.

Games tot 40 procent sneller
3D-games draaien op de Core i7 processor tot 40 procent sneller dan op Intels vorige high-end processors. Dit is gemeten met zowel 3DMark Vantage CPU physics- en AI-tests: bekende benchmarks die gamingprestaties van processors meten. De Extreme Edition gebruikt 8 threads om games te draaien met geavanceerde AI en physics, zodat deze games realistischer dan ooit zijn.

De Core i7 processor is de eerste van de Intel Nehalem microarchitectuur-familie. Versies voor server en notebooks zullen later verschijnen. Iedere Core i7 processor beschikt over 8 MB aan level 3 cachegeheugen en drie kanalen aan DDR3 1066 geheugen. In het topmodel, de Intel Core i7 Extreme Edition is de overclockbeveiliging uitgeschakeld, zodat hobbyisten met de nodige technische kennis de snelheid van de chip nog verder kunnen opvoeren.

De Intel Core i7 processors en het op de Intel X58 Express Chipset gebaseerde Intel Desktop Board DX58SO Extreme Series moederbord zijn vanaf vandaag leverbaar.

Prijzen
Processor
Klok-snelheid
(GHz)
Prijs
QPI snelheid (GT/sec)
Cache
Geheugen-snelheid
TDP
Processor-generatie
Intel Core i7-965 Extreme Edition
3.20
$999
6.4
8 MB
DDR3-1066
130W
Nieuwe Intel Core micro­architectuur (Nehalem) 45nm Intel Core i7- 940
2.93
$562
4.8
Intel Core i7- 920
2.66
$284
4.8