Ingezonden persbericht


*** Embargo tot dinsdag 18 november 2008, 17.30 uur ***

Wouter Bos populairste politicus om bier mee te drinken Nationaal Bieronderzoek: Nederlanders verkiezen glas boven fles

Den Haag, 18 november 2008 - De populairste politicus om bier mee te drinken is Wouter Bos. Grote kans dat hierbij gewoon pils gedronken wordt, want dit is nog steeds de meest favoriete biersoort. Ouderwets genoeg wordt bier nog voornamelijk door mannen gekocht en het liefst in een kratje. Maar in plaats van de fles aan de mond pakt de Nederlander er tegenwoordig toch vaker een glas bij. Dit blijkt uit het vierde Nationaal Bieronderzoek van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) onder ruim 500 Nederlanders die minimaal een keer per maand bier drinken.

Het favoriete bier van Nederland is nog steeds gewoon 'pils' (74%), gevolgd door 'witbier' (29%) en 'overig speciaal bier' (26%). Hoewel de aankoop van bier door vrouwen de afgelopen jaren een stijgende lijn vertoonde, heeft deze trend zich niet doorgezet. Bier wordt nog steeds meer door de man dan de vrouw aangekocht (64% versus 36%). Een ruime meerderheid koopt zijn bier per krat (63%), gevolgd door een sixpack van flesjes (27%). Uit deze flesjes wordt echter niet gedronken, want bier uit glas wint enorm aan populariteit. Dronk in 2005 52% nog het liefst uit een glas, anno 2008 is dit 65%. Tegelijkertijd daalde de populariteit van het drinken uit een flesje (40% naar 25%).

Populairste politicus
De populairste politicus met wie de Nederlander graag een pintje pakt, is Wouter Bos (21%), gevolgd door Femke Halsema (16%) en Geert Wilders (15%). Premier Balkenende komt pas op de vijfde plaats (10%).

Misvatting
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de Nederlander nog steeds denkt dat er veel calorieën in bier zitten. In werkelijkheid valt dit alleszins mee. Pils bevat slechts 42 kcal per 100 milliliter. Dit caloriegehalte is vergelijkbaar met bijvoorbeeld frisdrank of sap. Bovendien ligt 42 kcal ver onder het aantal calorieën van veel andere alcoholische dranken en is zelfs lager dan halfvolle melk

Verantwoordelijkheid
Uit het onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de Nederlanders het eerste biertje van zijn of haar ouders (37%) krijgt, op de voet gevolgd door vrienden/vriendinnen (30%). Een kwart van de ondervraagden (26%) dronk zijn biertje uit eigen beweging. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat voorkomen van alcoholmisbruik een eigen verantwoordelijkheid is (57%), met op de tweede plaats de ouders (32%).

Onderzoek
Het Nationaal Bieronderzoek is uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel onder 517 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar die minstens één keer per maand bier drinken. De Nederlandse bierbrouwerijen, verenigd in het CBK, voeren dit onderzoek jaarlijks uit.

*** Embargo tot dinsdag 18 november 2008, 17.30 uur ***